Umění žít se Francouzi učí už na základní škole

12. srpen 2015

Hlavní rozdíl mezi Čechy a Francouzi vzniká už na základních školách. Děti ve Francii se totiž místo učiva zdokonalují v umění žít. „České děti považuji za chudáky. My se ve Francii mezi 6 a 11 lety neučíme tak intenzivně. Děti spíš organizují akce pro spolužáky, učí se komunikovat, učí se vařit, šít, a to kluci i holky. Hodně zpíváme, kreslíme a děti se socializují. V Česku se děti učí, aby měly znalosti, ale nenaučí se žít,“ pátrala po důvodech rozdílu mezi Čechy a Francouzi Catherine Kraus. „To správné umění žít také okoukávají od rodičů,“ dodala rodilá Pařížanka, která před dvěma desítkami let zakotvila v Jihlavě.

„Velká města nejsou pro mě. Jsem společenský člověk a potřebuji potkávat známé tváře,“ vysvětlila Catherine Kraus, proč vyměnila rodnou Paříž za Jihlavu. „Mám tady asi svoje nejlepší přátele. I když prvních šest měsíců, kdy jsem bydlela v Praze, jsem si moc známých neudělala,“ uvažovala Francouzka.

Společenský život v našem kraji se zlepšuje

Podle hosta Dobrého dopoledne, kterým byla Francouzka Catherine Kraus, chyběly dříve na Vysočině kavárny, festivaly a život v ulicích. „V obchodech a výlohách bylo málo dekorací. Teď už se to lepší, ale ještě bych trošku přidala. Taky se z mého pohledu Češi málo zajímají o kulturu a výtvarné umění,“ postěžovala si Catherine Kraus. Jedním dechem ale dodala, že v Jihlavě od počátku cítila, že sem patří. „Když se vrátím z Paříže a vidím ty lesy kolem, tak teprve začínám dýchat,“ prohlásila Francouzka.

Dostat se Čechům pod kůži trvá déle

„Francouzská přátelství vznikají rychleji. S Čechy to jde pomaleji, ale vztahy jsou potom trvalejší,“ srovnala Catherine Kraus, která na okruh svých známých v Jihlavě nedá dopustit.

Více mořských ryb, zeleniny a bagety. To je strava Francouzů

Francie je velká země a tak se jen těžko odpovídá na otázky, jak Francie voní a chutná. „Když vezmeme jih země, tam najdeme hodně zeleniny a koření. V Bretani zase spíše ryby a mořské plody. U Belgie hranolky, sýry a pivo. Obecně ale jíme daleko více mořských ryb a zeleniny, taky sýrů a hlavně bagety,“ srovnala talíře Čechů a Francouzů Catherine Kraus.

Catherine Krausová
Spustit audio