Ukradený smírčí kámen od Bystré se vrátil na své místo. Nějaký čas byl i zakopaný

14. březen 2024

U cest, v lesích nebo na loukách občas potkáváme kameny, které připomínají náhrobky. Bývají na nich nejen kříže, ale i jiné znaky, a často i zobrazení různých zbraní. Jsou to smírčí kameny, které byly kdysi dávno součástí právního systému.

Smírčí kámen u Bystré

Jeden takový kámen stojí u silnice z Humpolce do Bystré. Na nějaký čas se ztratil, ale už je zase na svém místě. "V roce 2007 byl tady ten les vykácen, takže byl kříž vidět ze silnice. Jednoho dne se přišlo na to, že tady kříž není," říká ochránce přírody Pavel Koubek, a ukazuje na smírčí kámen s vyobrazením kříže.

Dnes už zase stojí ukrytý mezi mladými stromky. Pavel Koubek s přáteli ze sdružení Zelené srdce začali po kameni pátrat. "Dal jsem to do novin i do rozhlasu. Nic se nedělo," pokračuje ve vyprávění. Tehdy na tom místě alespoň postavili malý památníček, který smírčí kámen připomínal. Údajně měl původně připomínat dávnou vraždu.

Pavel Koubek u smírčího kamene

Uplynulo několik let, a kámen se nikde neobjevil. Pavel Koubek s přáteli tak nechal vyrobit kamennou repliku. "Vrátil se kamarád, že ví, kde ten původní kámen je," říká s tím, že památku odvezl jeden člověk, údajně v domnění že nejde o nic cenného, a umístil ho na své zahradě. "Když se dozvěděl, že jsem tu krádež medializoval, tak ten kříž zakopal," dodává.

Známý Pavla Koubka toho muže dlouho přemlouval. Příběh má dobrý konec, kámen se vrátil na své původní místo. "Pro všechny, které tyto drobné památky zajímají."

Spustit audio