Ubrousek pod miskou s polévkou má svůj význam. Rozhodně neslouží k otírání úst

Co dělat s ubrouskem na podšálku, na kterém nám přinesou třeba polévku nebo hrnek s kávou? A co když obsluha přinese pečivo v košíčku překryté ubrouskem, máme ho pak znovu zakrýt? Poradí Ladislav Špaček.

Host manipuluje pouze s ubrouskem, který je k tomu určen. Látkový nebo papírový ubrousek, který máme vedle talíře, slouží k otírání úst. Případně látkový ubrousek poslouží ke krytí našeho oděvu.

Ubrousky, které obsluha podkládá pod pečivo nebo na podšálek, rozhodně neslouží k našemu použití. Ubrousek je tam jenom proto, aby jednotlivé složky stolního inventáře na sebe jemně a elegantně dosedly a nevydávaly případné nepříjemné zvuky.

To znamená, že takový ubrousek nemůžeme vyjmout a nechat bujonovou misku ležet na podšálku bez ubrousku. Když nebude jiného východiska, tak v krajní nouzi ho použít můžeme, ale správné to není. Raději bychom měli vždycky hledat jiné cesty nežli právě tuto.

Pokud jde o košík s pečivem, ubrousek slouží k tomu, aby pečivo neoschlo. Takže ten košíček s pečivem odkryjeme, nabídneme nejvýznamnějším hostům, nakonec si vezmeme my jako hostitel, a potom opět pečivo přikryjeme do té doby, než si ostatní hosté budou chtít posloužit dalším kouskem.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo