U bazénu řešte nejdéle vstup do vody, radí bazénový odborník

20. červenec 2015
Dobré odpoledne

U bazénů je velmi důležitý vstup do vody. „Nemládneme,“ říká Milan Lebruška z Mountfieldu a upozorňuje na to, že vylézt několik stupňů na žebříčku na okraj bazénu a potom je znovu slézt dolů do vody, může být s roky větší a větší problém. A protože bazén je záležitost na víc než pár sezón, radí dobře si rozmyslet, jakou nádrž na koupání si pořídíme.

„Určitě jsou pořád nejprodávanější nadzemní bazény,“ vypočítává Lebruška, hlavní výhodou je totiž rychlost, s jakou si je můžeme začít v horku užívat. „Je to opravdu rychle hotové – může to trvat kolem jednoho týdne. Samotný zákazník na tom stráví 2-3 dny práce. Pro nás to znamená pět hodin,“ vysvětluje výhody nadzemních bazénů Milan Lebruška.

U nadzemního bazénu je instalace jednoduchá: „Sundat skrývku – to je taková ta tráva s hlínou. Dá se udělat podloží s pískového lože. Lepší ale je, když si uděláte betonovou desku,“ dává praktické rady bazénář.

Další výhody nadzemních bazénů jsou, že vám bazén nastěhují na zahradu, kam se žádná technika nedostane. Protáhne se i klasickými dveřmi.

Stárneme – volme bazén s příjemným vstupem do vody

Nevýhoda nadzemních bazénů je, že lezete po schodech nahoru i dolů. „Stárneme, nemládneme, jít po žebříku nahoru a dolů je někdy problém. Je to složitější než jít po velkých schodech. Nepříjemné je to pro starší plavce i malé děti,“ upozorňuje Lebruška. Proto lidé čím dál častěji volí dražší, ale trvanlivější zahloubené.

Milan Lebruška, prodejce bazénů

Hloubené bazény mají možnost udělat si do vody pozvolné schody, po kterých se nám bude dobře vstupovat do vody. „Schůdky vnitřní jsou příjemnější pro všechny. Děti na schůdcích dovádějí. Staršímu člověku se lépe leze do vody. Na schody si můžete sednout, hlídat jako rodič děti a dát si třeba něco k pití,“ připomíná Milan Lebruška.

Další výhodou hloubených bazénů je životnost. Je to větší investice, ale postupem let se nám to vrací.

Drobnosti, které zpříjemní koupání – protiproud a světýlka

Ve větším bazéně si můžeme pořídit protiproud. U těchto zařízení platí, že kvalita něco stojí. „Protiproud je příjemná věc. Můžete si kondičně zaplavat, protiproud regulovatelně fouká vzduch. Je to zase dobré pro všechny věkové kategorie. Radím nešetřit na těchto věcech. Co se týče nastavení síly i nasávání vzduchu – regulovatelnost je velkou výhodou,“ připomíná Lebruška.

Další drobností, bez které se obejdete, ale která vám zpříjemní pobyt ve vodě, je osvětlení. Podle Lebrušky už se prodává u 99 ze sta kopaných bazénů: „Je to věc efektní, ale perfektní relaxace.“

Slaná voda v bazénu místo chlorované

„Dnes už se prodává sůl a chlór asi půl napůl. Je to asi jedna padesátina slanosti moře. Je to moderní a příjemná věc, “ začíná rozpravu o složení vody v bazénu Milan Lebruška. Sůl je výborná v tom, že je příjemnější na pokožku, když se dlouho koupete, nezarudnou vám oči. Mínus je v tom, že tam, kde je přístroj – salinátor – nesmí být nic kovového.

Lidé často srovnávají zápach chloru s koupalištěm. Doma si ale uděláme takovou vodu, která zdaleka tak není cítit. Používají se UV lampy a ionizátory. Umí zničit bakterie, mikroorganismy. Vodu ošetří a o to méně chemie používáme. Ale s řasou už si ionizátor ani UV lampa neporadí, takže je dobré sáhnout po starém dobrém chlóru.

Chat s Milanem Lebruškou

autor: Petra Emmerová
Spustit audio