Týden ve škole, tři týdny distančně. Pandemie pomohla vzniknout netradiční škole

22. září 2021 06:00

Z distanční výuky se namísto krizového scénáře stal úplně nový koncept školy. Expediční Scio škola teď totiž začíná děti učit především z domova.

Tři týdny na distanční výuce, jeden týden na vzdělávacím pobytu se spolužáky. Nejde o krizový scénář českých škol v boji s pandemií, ale o nový koncept střední školy, která zahájila výuku.

Expediční střední Scio škola totiž žákům nabízí studium online z domova spojené s jedním poznávacím týdnem v měsíci v kolektivu. A studenty má z celé republiky. Na jedné z expedic se sešli ve Ctiboři na Pelhřimovsku.

Debata

„Já bych chtěl v devět, mně vyhovovala půl devátá, já bych chtěla v osm.“ V klasické škole nemyslitelné, tady běžná debata. Studenti expediční školy mohou s učiteli diskutovat i o tom, v kolik hodin zahájit vyučování. Celý koncept je totiž založen především na distanční výuce a alternativních principech Scio školy.

Systém vyhovuje i studentce Julii. „Vlastně jak byla rok a půl distanční výuka, tak mi to vůbec nevadí, protože aspoň pomůžu doma rodině, udělám si věci, co jsou potřeba a pak můžu jít ven s kamarády z mého města.“

Zkušenosti studentky

Zkušenosti má Julie jak s alternativními školami, tak i s klasickým státním vzděláváním. Na expediční Scio školu totiž přestoupila z jiné střední školy. „Mně ta škola nebavila, nelíbil se mi přístup, ale kdybych nenašla tuhle školu, tak ani nepřejdu, protože jsem nechtěla znova do prváku, ale tím, že jsem mohla jít jakoby rovnou do třeťáku, tak jsem to zkusila.“

A není jediná. Do prvního ročníku expedičního středního vzdělávání se zatím přihlásilo 19 studentů. Jen pět z nich přitom nastupuje do prvního ročníku po dokončení základní školy, ostatní se rozhodli na studium přestoupit z jiných zařízení.

Vznik s covidem

Expediční školy by přitom zřejmě nevznikly nebýt koronavirové pandemie, myslí si ředitel expedičního institutu Martin Pietraszek: „Pandemie ukázala, že to distanční vzdělávání určitě může být pro spoustu z těch dětí nějaký zajímavý přístup a z toho důvodu v loňském roce vznikla expediční základní Scio škola a my na to navazujeme, jsme střední škola, jsme gymnázium.“

Aktuálně má expediční střední škola sedmnáct studentů, další dva čekají na přijímací řízení. V příštím roce má Martin Pietraszek v plánu přijmout dalších čtyřicet a postupně se dál rozrůstat.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související