Lidé se po pandemii vrací k aktivnímu studiu jazyků. Zájem je spíš o menší školy

4. září 2021 06:00

Jazykové školy se po covidu snaží vrátit ke svému původnímu režimu výuky. Kvůli pandemii v posledním roce se totiž potýkaly se snížením zájmu o studium.

Zatímco některým menším jazykovým školám se klienti pomalu vracejí, ty větší se ještě na úroveň zájmu před pandemií nevrátily.

Němčina v Jihlavě

V rodinné jazykové škole Menzlových v Jihlavě je v plném proudu online kurz německého jazyka. Podle Hany Menzlové je i o tyto kurzy zájem. Většina nových klientů ale preferuje prezenční výuku. „Můžu říct, že zase nastalo oživení. Lidé mají zájem o jazyky a hlásí se do kurzů, teď rozbíháme nový školní rok a dá se říct, že jsme na tom stejně, jak to bylo dřív.“

Od Hany Menzelové, která se už chystá na další hodinu online, se vydáváme do další malé jihlavské jazykovky. Ta je pojatá trochu v netradičním duchu, před vstupem do učebny se musíme vyzout. V samotné místnosti pak mou pozornost upoutají orientální vůně. Mám nahlášené lidi, vrací se zpátky, díky tomu, že fakt ví, co ode mě můžou čekat, a že do toho dávám sto procent. Ale cítím, že to jde pomaleji, a těch lidí není tolik,“ popisuje za stolem sedící majitelka jazykové školy Olga Ryšavá.

Větší školy

A zatímco o výuku v menších jazykových školách, kde vzniká užší vztah mezi učitel a žákem, relativní zájem je, ty větší to mají v současnosti složitější, tvrdí předsedkyně asociace jazykových škol Marcela Hergesselová: „U těch velkých škol, ve velkých městech v Praze, Brně a Ostravě, tam je trošku problém, že veřejnost je anonymní. A úplně si neumí představit, jak to v té jazykovce funguje. Vrací se ti klienti, kteří už do té jazykovky nějakou dobu chodili a teď jenom pokračují. Ale veřejnost, která chce začít znovu, ta nepřichází zatím.“

Podle Marcely Hergesselové se ale díky pandemii koronaviru objevil nový trend, kterým je větší zájem o pomaturitní studium jazyků, a to i mezi studenty gymnázií, kteří by obvykle zamířili na vysokou školu. Kvůli všeobecné nejistotě raději volí setrvání doma a pilují cizí jazyky.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související