Tulipány zasaďte raději hlouběji. Mladým cibulím to prospěje

21. září 2015

Vždycky se říkalo, že s tulipány je to jako s dětmi - ty musí v září do školy a v červnu jim to končí a tulipány musí zase v září do země a v červnu vyndat z hlíny. „Některé se sází na jaře, některé na podzim, s cibulovinami je to složitější,“ vysvětluje na úvod Eva Stoklásková Hegerová ze zahradnictví Laurus a dodává: „Botanické kultivary můžeme nechat 3-4 roky na jednom místě, ale čím déle necháváme tulipány na místě, tím víc se to odrazí na jejich zdravotním stavu, na velikosti květů, je lepší je vyjmout.“

A co pak s nimi? Usušit cibule na zahradnických lískách a v září zase znovu zasadit. Nemusíme to dělat každý rok, ale určitě jim to prospěje. Když si koupíme cibule jarních květin, často nevíme, jak hluboko do země je dát. „Obecně, čím větší semínko či hlíza, tím do větší hloubky je dáme. Když máme cibuli 2-3 cm, zasadíme do hloubky 9 někdy i 12 cm. U mladých tulipánů je čím hlouběji, tím lépe, mladé kořeny nejsou tak mrazuvzdorné,“ radí zkušená zahradnice.

Pestré balíčky pro začátečníky raději ne

V poslední době se v obchodech dají sehnat balíčky různě barevných cibulovin, které obsahují často i několik druhů. Máme to zkusit? „Je to tah obchodníků, někdy je to výhodné, že je nemusíte shánět po jedné, ale vy už podle cibulí nerozeznáte, co je to za druh. Nevíte, jak rostliny budou vysoké, jaké má nároky na světlo nebo na výživu. Myslím, že je lepší, když si lidé vyberou jednotlivé rostlinky zvlášť,“ doporučuje Stoklásková Hegerová.

V září hnojit a vybírat ovocné stromky, sázet je můžete až na Dušičky

Září je vhodný měsíc na hnojení. Ale pozor, některé rostliny by se mohly v pohnojené půdě popálit. Například právě cibuloviny jako narcisky, tulipány a další do vyhnojené půdy nepatří. Podle zahradnice třeba jahody můžou do hlíny, která je až druhým rokem po hnojení. Oproti průmyslovým hnojivům doporučuje přírodní hnůj.

Na podzim máme podle zahradnice čas vybírat ovocné stromky. „V posledních letech je zase zájem o staré odrůdy. Nemají třeba tak velké plody, ale jsou voňavější, chutnější, vydrží naše drsnější zimy a jsou odolnější proti škůdcům. Rozhodně bych varovala před rychlým nákupem v supermarketu, kde jsou stromky bez listí.“ V září a říjnu je čas přemýšlet o ovocném stromku a vyhloubit na něj jámu. Do země ho můžeme dát klidně až na Dušičky.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio