Tropické teploty ohrožují zdraví domácích zvířat, ochladit je můžou podložky i speciální zmrzliny

22. srpen 2023 13:09

Vysoké teploty neohrožují zdraví pouze lidí, ale také zvířat. A zatímco volně žijící živočichové se horku brání sami, domácí zvířata musí do jisté míry spoléhat na svoje majitele.

Nejvíc náchylná k přehřátí a dalším zdravotním potížím způsobeným horkem jsou zvířata, kterým činnost ovlivňuje člověk, tedy koně nebo psi. „Ostatní hospodářská zvířata jsou chovaná venku nebo mají klimatizované ustájení,“ vysvětluje prezidentka Komory veterinárních lékařů České republiky Petra Šinová.

Na vycházky se psy je proto lepší chodit časně ráno nebo pozdě večer, kdy teploty nejsou tak vysoké. „Je potřeba se vyhýbat asfaltovým plochám a taky přizpůsobit rychlost procházky zvířeti. Tedy třeba neběhat u kola a podobně,“ apeluje prezidentka veterinářů.

Při cestách autem zvířata většinou netrpí, je to proto, že tepelný komfort si zajišťuje chovatel sám pro sebe. Je ale dobré dělat přestávky a dodržovat pitný režim.

Pokud chceme zvýšit komfort svého psa v horkých letních dnech, je možné pořídit chladící podložky nebo vesty. „Já upřednostňuji podložky, protože si na ně pes lehne, když je mu horko. U těch vest si to pes nemůže regulovat a může dojít i k podchlazení,“ varuje Petra Šinová.

S akutními případy přehřátí zvířat z domácího prostředí se veterináři nesetkávají, víc jich vzniká venku. U všech zvířat je ale potřeba dbát na dostatečný přístup k vodě.

Spustit audio

Související