Třetí ODS hledá na Vysočině podporu pro svého hejtmana

4. říjen 2020 15:00

Občanští demokraté, kteří v krajských volbách na Vysočině skončili třetí, hledají koaliční partnery, kteří by akceptovali, kdyby byl hejtman z ODS.

Nepředstavují si, že by mělo nejvyšší funkci v krajské hierarchii obsadit vítězné hnutí ANO. Médiím to dnes řekl lídr společné kandidátky ODS a Starostů pro občany Vítězslav Schrek. „Pro nás zatím není úplně dobře představitelná varianta, ve které by hnutí ANO hrálo v koalici roli takovou, že by mělo hejtmana,“ řekl Schrek.

Jednání jsou na začátku

Jednání jsou ale podle něho teprve na začátku, jasnější podobu dohod očekává v úterý. Koalice ODS a Starostů pro občany získala sedm ze 45 mandátů v zastupitelstvu stejně jako druzí Piráti.

 ANO odešlo z voleb s deseti mandáty. Jeho lídr Martin Kukla řekl, že by preferoval tříčlennou koalici. Už v sobotu potvrdil, že pro něj není rozhodující rozpor, který má ANO s Piráty na celostátní úrovni. Připustil také, že je ochotný jednat o obsazení místa hejtmana.

Koaliční matematika

Prostou matematikou by trojkoalice ANO, Pirátů a koalice ODS se Starosty pro občany získala pohodlnou většinu 24 hlasů. Kombinací, jak na Vysočině dohodnout většinu, je ale víc, tři ze sedmi subjektů, kteří ve volbách uspěly, mají po šesti mandátech. Mezi nim jsou i ČSSD a Starostové pro Vysočinu, kteří se nyní na vedení kraje podílejí.

Vyjednat místo v krajské vládnoucí koalici si chtějí i Piráti, kteří jsou v zastupitelstvu Kraje Vysočina nováčky. „Jako druhá nejsilnější strana se budeme snažit zapojit se do nějaké koalice. To je naprosto legitimní říct a netajíme se tím,“ řekla Hana Hajnová, která Piráty na Vysočině vede. Preferencí je ale podle ní širší koalice. „Celostátní animozita (s ANO) se samozřejmě projevuje, už jsme to řešili, když se sestavovala povolební strategie, dveře k ANO jsme úplně nezavřeli, ale jedna věc je programová shoda a pak je to také to, že Piráti mají nějaké principy, ze kterých prostě neslevíme. A neslevíme z nich ani na krajské úrovni,“ řekla Hajnová.

Před čtyřmi lety už dva dny po volbách oznámil jejich vítěz ČSSD, že základem koalice bude spolupráce s ANO. Osm dní po volbách pak byla ohlášená čtyřkoalice. Sociální demokraté měli v devítičlenné radě kraje pět mandátů, ve volbách druhé hnutí ANO dva mandáty a ODS i koalice Starostové pro Vysočinu (STAN a SNK ED) po jednom mandátu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související