Volby v Kraji Vysočina vyhrálo ANO, druzí byli Piráti

3. říjen 2020 21:05

Krajské volby v Kraji Vysočina vyhrálo ANO, získalo 10 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Druzí skončili Piráti se 7 mandáty.

Třetí ODS a Starostové pro občany budou mít 7 zastupitelů. Vyplývá to z výsledků voleb na www.volby.cz.

Voleb se zúčastnilo téměř 40 procent voličů

Čtvrtá KDU-ČSL má 6 mandátů. Na pátém místě je ČSSD se 6 zastupiteli. Šestí jsou Starostové Pro Vysočinu se 6 mandáty. Sedmou příčku obsadila KSČM se 3 zastupiteli. Voleb se zúčastnilo celkem 39,65 procenta voličů.

ČSSD neobhájila své vítězství před čtyřmi lety

V roce 2016 získali sociální demokraté 11 mandátů v 45členném zastupitelstvu. Jeho členy se tehdy stalo ANO s 9 mandáty, KDU-ČSL se 7 mandáty, 6 zastupitelů měla KSČM, ODS s 5 mandáty, 4 zastupitele měli Starostové Pro Vysočinu, Koalice Svoboda a přímá demokracie-TO (SPD) a SPO získala 3 mandáty. Voleb se tehdy zúčastnilo 37,34 procenta voličů.

Zástupci ČSSD naopak uspěli v prvním kole senátních voleb na Pelhřimovsku i Žďársku

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Pelhřimov postoupili Milan Štěch (ČSSD) a Jaroslav Chalupský (za Svobodné). Štěch získal 31,22 procenta hlasů, druhý Chalupský dostal 23,54 procenta hlasů. Do druhého kola senátních voleb v obvodu Žďár nad Sázavou postoupili Josef Klement (za KDU-ČSL) a Michal Šmarda (ČSSD). Klement získal 31,01 procenta hlasů, druhý Šmarda dostal 25,28 procenta hlasů.

autor: Michal Malý | zdroj: ČTK
Spustit audio