Třešť přichází o několik zubařů najednou. Stovky lidí jsou bez zajištěné péče

22. červenec 2020 05:50

V Třešti k poslednímu červenci končí po čtyřiceti letech praxe zubařka Eva Hořejší. Její pacienti teď ale nemají ke komu přejít.

Nového zubaře jako náhradu se zatím nepodařilo sehnat. Lidé z Třeště a okolí budou muset shánět nové zubaře. Kromě ní odchází také zubař Valerii Vashchuk a další mají následovat.

„Já osobně mám zubaře, děti o něj teď přišly, takže nevím, jak to bude dál, kdo nás vezme a jak to budeme řešit,“ říká na náměstí v Třešti paní Radka. A není jediná, která tento problém bude řešit.

Po čtyřiceti letech

Po čtyřiceti letech ukončuje svoji praxi k poslednímu červenci zubařka Eva Hořejší, potvrzuje to starosta města Vladislav Hynk (KDU-ČSL): „Co mám informaci, tak paní doktorka měla zhruba 1500 pacientů.“

Zubařka Eva Hořejší ale není jediná, kdo v Třešti končí. Ze stávajících šesti lékařů jich může brzo zbýt jen polovina. Jeden stomatolog už plánuje penzi a jeho kolegyně se pro změnu chystá na mateřskou dovolenou.

„Paní zubařka otěhotněla, takže nevím, jak dlouho bude pracovat,“ potvrzuje další z obyvatelek města paní Marie.

Ordinace, příspěvek na nájem

Do hledání zubaře se zapojilo i vedení města. Podle starosty Vladislava Hynka bude na zastupitelstvu rozhodovat o tom, jaké výhody případně nově příchozímu zubaři nabídne.

„Už v tuhle chvíli můžu říct, že ta ordinace, která ukončila teď v červenci svoji činnost, je v majetku města, určitě prostory nabízíme, kde by ta ordinace mohla být. Určitě si dokážu představit nějaký příspěvek na nájem v městském bytě, možná i ten nájem mít zdarma, to asi ještě budeme formulovat.“

Třešť přitom není jediným městem na Vysočině, kde stomatolog chybí. Některé radnice proto novým zájemcům kromě vybavené ordinace nabízí i bydlení nebo statisícové příspěvky.

autoři: Daniela Brychtová , mik
Spustit audio

Související