Křižanov na Žďársku je bez zubařů. Tamní firma zkrachovala

29. leden 2020 10:08

V Křižanově mají tři prázdné ordinace zubních lékařů. Společnost, která tam dentistickou péči zabezpečovala, totiž skončila v insolvenci a veškerou svou činnost ukončila.

V městysi žádní jiní zubaři nejsou, proto se tamní radnice snaží uvolněné prostory znovu rychle obsadit.

„My nemáme kam jít, leda na pohotovost do Jihlavy nebo do Brna.“ Pan Miroslav řeší stejný problém, jako stovky jeho spoluobčanů. „Jsme starší, nemáme auto nebo nejezdíme autem a nemáme kam jít.“

Zapečetěné ordinace

„Je to dost špatné, nemáme kam jít. Sice problémy se zuby nemám, ale kdyby do budoucna, bylo by dobré, kdyby se tady vyřešilo,“ dodává pan Lukáš, který toho času hlídá svého synka před zapečetěnými ordinacemi, kde sloužili zubaři.

Pečetě nesou razítka úřadu městyse Křižanov. „Je tam rentgen, jsou tam křesla a měla by tam být i zdravotní dokumentace všech pacientů,“ dodal starosta Ivo Klimeš (ČSSD).

Ornides

Ordinaci v Křižanově provozovala společnost Ornides. Své zubaře měla i v Pelhřimově, i tam ale ordinace zavřela.

Křižanovská radnice jedná ze společností Medidentis, která by byla schopna péči o pacienty převzít. Dosud ale nemá potřebná povolení od Kraje Vysočina. „Krajský úřad dosud neobdržel žádnou žádost uvedené společnosti o poskytování zdravotních služeb,“ vysvětlila mluvčí kraje Eva Neuwirthová.

Křižanov zároveň jedná s insolvenčním správcem, zda by se nedalo odkoupit vybavení ordinací.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související