Není jen málo zubařů, je i málo zubních hygienistů. Na termín se běžně čeká půl roku

17. prosinec 2019 06:00

Až půl roku může v Jihlavě trvat čekání na ošetření u zubního hygienisty. Odborníků, na které stomatologové delegují část své práce, je totiž v regionu málo.

Telefon v ordinacích zubních hygienistů na Vysočině sice vyzvání, vezme ho ale málokdo. „Úspěšná jsem až na čtvrtý pokus a až v Novém Městě na Moravě. Objednávky ale ani tamní zubní hygienistka nepřijímá,“ říká paní Veronika.

Jihlava

Občas vezmu nějakého nového pacienta, jenom ty rodinné příslušníky pacientů, kteří sem chodí, protože momentálně mám úplně plno. Moje pacienty objednávám tak s tříměsíčním nebo čtyřměsíčním předstihem,“ dělí se o zkušenosti zubař Břetislav Martinák z jihlavského Ardentu.

K hygienistovi poslal stomatolog i pana Pavla z Jihlavy. Ještě se k němu ale nedostal. „Chtěl jsem se objednat na zubní hygienu, tam mě objednali až za půl roku. Ale nedá se nic dělat, protože zubních hygienistek je málo, tak se musí počkat,“ říká smířlivě.

Změny léčebných metod

Břetislav Martinák to vysvětluje změnami léčebných metod i preferencí pacientů. „Jsme ve fázi, kdy jsme začali dělat stomatologii moderněji. Mladí lékaři chodí úplně jinak vyučeni, než generace před nimi.“

Na dentální hygienu by lidé podle odborníků měli chodit alespoň dvakrát do roka. Jsou ale i případy, kdy jen nutné chodit častěji, například jednou za měsíc.

autoři: Zuzana Dudášová , mik
Spustit audio

Související