Třebíč čeká dopravní omezení kvůli opravě ‚ramp‘, uzavírky začnou v pondělí

12. květen 2019 06:00

Společnost OHL ŽS Brno převzala staveniště mostu a ramp u třebíčské nemocnice. Uzavírka začne v pondělí 13. května.

Jak už dřív ukázaly pravidelné prohlídky mostu, jeho nosná konstrukce je v havarijním stavu. Oprava původně naplánovaná na rok 2020 tak musí začít ještě letos.

Auta by po něm mohla znovu jezdit do konce října. Oprava mostu a navazující rampy u třebíčské nemocnice vyjde na více než 100 milionů korun, řekl novinářům Libor Joukl z Krajské správy a údržby silnic Kraje Vysočina.

Vlastníky jsou kraj i stát

Zakázku přibližně z poloviny hradí Krajská správa a údržba silnic Kraje Vysočina. Most přes železniční trať a místní komunikaci je v majetku kraje. Krajští silničáři zaplatí 46 milionů korun. Zbylou část uhradí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které spravuje navazující nadjezd. „Je to naše společná akce, my budeme opravovat most na rampě na silnici číslo 23 a opravovat protihlukovou stěnu u nemocnice. Protože je to místně a věcně spojené, museli jsme se dohodnout na společném postupu zadavatelů,“ řekla ředitelka jihlavské ŘSD Marie Tesařová.

ŘSD v Třebíči dokončuje opravu dalšího mostu na silnici 23 ve Sportovní ulici, kde byly náklady asi 20 milionů korun. Oprava skončí v létě, řekla Tesařová.

Zrychlená degradace mostu

Na letošní rok byly původně naplánované jen práce ŘSD. Na opravu krajského mostu se začal připravovat projekt. Práce měly podle Joukla začít v roce 2020. Zrychlená degradace mostu ale začátek urychlila. Jen v prosinci se na něm objevily tři další defekty, řekl Joukl.

Další zimu už by podle něj nemusel most vydržet. Poslední rok se stav mostu sleduje každý měsíc, obvyklé mostní prohlídky jsou v dvouletých intervalech. Poslední kontrola byla 25. dubna.

Most z 90. let

Most z roku 1995 převádí dopravu nad železnicí a cestou vedoucí k První brněnské strojírně. Jde o spojení ulic Sportovní, Hrotovické a Bráfovy třídy. Jeho vozovka má tři pruhy. Uspořádání dopravy na něm a ani jeho šířka se po opravě nezmění.

Podle výsledků sčítání dopravy z roku 2016 uveřejněných na webu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) projede přes most denně asi 13.500 aut, z toho 2200 nákladních. Místostarosta Třebíče Vladimír Malý (ČSSD) uvedl, že se nyní provoz ještě zvýšil a denně přes most přejede asi 14.000 aut, z toho 3500 nákladních.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související