Trápí vás často záněty? Možnou pomocí jsou bylinky

14. srpen 2017

Jaké jsou účinky třezalky a slézu? Co léčí, kde je sbírat a jak je připravovat, aby léčily, poradila bylinkářka Květa Šimková

Sléz je bylinka, která roste všude kolem nás, na rumištích i na zahrádkách. Květy jsou bílé nebo růžové. Poznáme je tak, že když je rozemneme mezi prsty, jsou lehce mazlavé. Plody, když jsou nezralé, jsou velice chutné, lidově se jim říká chlebíček, je to taková malinko oříšková chuť.

Sléz přehlížený se dá použít i v kuchyni, podporuje metabolismus a trávení. Sléz lesní je větší, roste na polích a loukách. Jedlé jsou i listy, lze přidat do všech možných zeleninových jídel, rizota, obsahují totiž chlorofyl.

Sliz ve slézu je dobrý na ochranu sliznic, např. na záněty hlasivek, na záněty žaludku nebo na záněty střeva. Čaj ze sušeného slézu nezalévat horkou vodu, nechat macerovat přes noc, listy, poté čaj už jen zahřívat. Lze užívat dlouhodobě.

Třezalka tečkovaná má typické žluté kvítky. Roste podél cest, na loukách. Existuje více druhů třezalky, kromě třezalky tečkované také třezalka skvrnitá, ale ta má pouze polovinu účinných látek,

Jak rozeznat třezalku tečkovanou od třezalky skvrnité?

Na lodyze jsou u třezalky tečkované čtyři drážky, třezalka skvrnitá má dvě drážky. Třezalka tečkovaná je vhodná proti úzkostem nebo depresím.

Z třezalky se dá vyrobit třezalkový olej. Čerstvé květy nastříhat nůžkami, namočit do oleje (vhodný je olivový, řepkový nebo slunečnicový), po třech týdnech na slunci se zbarví do červena. Tento olej je vhodný na ischias, na špatně hojící se rány, na popáleniny - pokud již nemokvají -, nebo na bodnutí hmyzem. Vnitřně lze užívat na hormonální výkyvy, ale pozor, maximálně po dobu šesti týdnů a nesmíte jej používat, když jdete na slunce.

autor: Bohdana Majerová
Spustit audio