Toyota Land Cruiser s pohonem šesti kol

5. listopad 2016
Motorsvět

Toyota Land Cruiser s pohonem 6x6 je rozhodně speciál, který na běžných silnicích nepotkáte, tudíž ho musíme brát jako zpestření naší rubriky. Už když do takového auta usednete, máte pocit, že muselo stát 30 let zavřené v garáži. Tvary vozu jsou hranaté, tradiční, funkční.

Nad zadními nápravami se tyčí korba a velmi nápadný je i komín vedoucí od motorového prostoru. Vše je ale nové a nepoškrábané.

Zpátky k označení 6x6. Toyota má skutečně tři nápravy a váhu více než 5,5 tuny, pod kapotou vrní čtyřlitrový šestiválec o výkonu 393 koňských sil a s délkou šesti metrů to skutečně není ta nejlepší nákupní taška. Auto je prostě doma v terénu a i na klasické silnici musíte počítat s jeho rozměry a robustností.

Naopak už při prvním otočení klíčku v zapalování slyšíte velmi pěkný zvuk motoru, který je odhodlán překonat všechny nástrahy terénu. Velmi zajímavé bylo pozorování spolupráce zadních náprav spojených vahadly.

Pokud na vás čeká náročné stoupání, uzavřete diferenciály, což tedy uzavře obě zadní nápravy a vůz má pak téměř nekonečné možnosti výjezdu do kopce. O vývoj se postarala dunajská firma, prodávat se bude i ČR, ale ceny zatím neznáme.

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: Veronika Vošická
Spustit audio