Tour de France to jsou výkony na hranici lidských možností a skvělá podívaná. Horské etapy jsou na pohled krásné, ale nic se nevyrovná dojezdu do Paříže

7. srpen 2015

Největším diváckým zážitkem celé Tour je podle hosta Dobrého dopoledne na Regionu Martina Kadlece slavnostní dojezd závodu na pařížském bulváru Champs-Élysées. „Těžko se dá srovnat nějaký zážitek s Paříží. Když jsem tam před dvěma lety byl, stál jsem asi v osmé řadě. I tak jsem dobře viděl a byl jsem nadšený. Celý dvoukilometrový rovný bulvár je obsypán desetiřadým davem a všichni nadšeně fandí. To je mimořádný zážitek,“ svěřil se v Dobrém dopoledni na Regionu milovník cyklistiky a Francie Martin Kadlec.

„Kdo sledoval letošní ročník Tour, tak ví, že se vydařilo počasí. I v horách bylo teplo a v nížinách potom nepršelo. Závodníky zase sužovalo vedro a sucho, ale pro diváky bylo počasí ideální,“ ohlédl se za právě skončeným ročníkem Tour host Dobrého dopoledne. „Letos se zadařilo. Na Tour jeli dokonce čtyři Češi, a to je pro nás velká pýcha,“ uvedl Martin Kadlec.

Cyklisty v závodě podporují silné týmy

Aby se závodník dostal až na Tour de France musí se spojit hodně faktorů. „Cyklista musí mít rozhodně zdravé připravené tělo, které extrémně dobře zvládá zátěž, dlouhodobě už od mládí musí tvrdě pracovat a pevná vůle je v tomhle sportu samozřejmostí,“ vyjmenoval Martin Kadlec. Závodník musí mít taky za sebou dobře organizovanou stáj.

„Pokud se bavíme o Tour de France, tam každá stáj má svého leadera, tedy vedoucího, kterému pomáhá celkem osm dalších cyklistů. Vztahy v rámci týmu hodně záleží na jednotlivých jezdcích. Pokud je někdo z podporujících jezdců velmi dobrým závodníkem, stává se, že odchází do jiného týmu na pozici leadera. Nemusí to ale nutně znamenat, že se cyklisté mezi sebou pohádají. Třeba nejzdatnější pomocník letošního vítěze Frooma odchází na příští sezónu do jiné stáje a rozešli se bez větších tahanic,“ zprostředkoval posluchačům pohled do zákulisí závodu Martin Kadlec.

Na kole šlape každý za sebe, po závodě se ale cyklisté přátelí

Během závodu mezi sebou jednotlivý jezdci soupeří, v rámci týmu i napříč ostatními ale vznikají přátelství. „Závodníci spolu tráví hodně času, prožijí společně často i velkou bolest a to je sblíží. Přátelství v cyklistice vznikají i mezi soupeři na trati,“ uvedl Martin Kadlec.

Po náročné etapě usednou závodníci zase na kolo

Kromě kola mají závodní na Tour s sebou ještě trenažer na kterém jezdí po závodě. To je pro laika dost těžko představitelné. „Po šesti hodinách ostrého šlapání do pedálů v závodě pak cyklisté nemůžou hned lehnout do postele, ale regenerují tak, že sednou na trenažer a volným tempem s malou zátěží vyjedou únavu ze svalů. Po velmi obtížných etapách mohou také využít ledové koupele. V nich ale neleží dlouho. Regenerace v ledu trvá jen několik minut,“ vysvětlil host Regionu.

Martin Kadlec

Nejsledovanější profesionální cyklistický závod světa se jede od začátku do konce naplno po celé tři týdny. „Dokazuje to i průměrná rychlost, která je 40 kilometrů za hodinu včetně všech kopců a úseků, které běžný člověk ani nevyšlape,“ řekl host Dobrého dopoledne Martin Kadlec.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.