Tomáš Vovsík - folklorní restaurátor nábytku

30. květen 2017

Umění se chtěl věnovat už od malička. Později se hlásil na grafiku, ale nedostal se tam. Uspěl až na pedagogické fakultě v Brně. Nakonec ale studoval film a žurnalistiku v Olomouci. Po škole si sbalil krosnu a jel do Prahy. Nejdřív se tak nějak protloukal, pracoval jako noční recepční v hotelu. A také se dostal do skauta jako redaktor a grafik.

„Tam jsem byl spokojený a zůstal tam přes 4 roky,“ říká Tomáš Vovsík. Vyzkoušel toho hodně a touha po výtvarničení byla čím dál větší. Pohltil ho Street art - umění ve veřejném prostoru.

„Street art je pro mě nejsvobodnější tvorbou. Nejde totiž prodat a převést na peníze. Je to přímo spjaté s prostředím. Podléhá zkáze, existuje v určitém čase a na určitém místě s omezenou životností.“

Malování je pro něj i určité dobrodružství. Občas ho při malování jímal strach. Ale v zápětí se rozplynul v nenávratnu. Jednou tvořil street art v bezdomovecké kolonii. A když si tak vykračoval s barvami k místu malování, uviděl bezdomovce, který se zrovna v křoví nahý sprchoval pod velkou konví. I zde se nechal inspirovat a stal se z něj folklorní restaurátor nábytku.

Práce restaurátora Tomáše Vovsíka

„Chtěl jsem dělat něco hmatatelného, skutečného, nemám rád uzavřený svět galerií. Proto malování na nábytek, který je pořád něčím, co má jasně daný smysl a účel. Mám velký vztah k dávnému tradičnímu světu, i to se v tom zrcadlí,“ zmiňuje folklorní restaurátor nábytku.

První kusem nábytku bylo staré štokrle ze staré ocelárny. „Takové to štokrle, jak na něm dělňasové sedí, balí si svačinu od ženy, převlíkají se a koukají se na nahé ženské, co mají vyvěšené na plakátech na plechových skřínkách,“ dodává. Mělo ještě sériové číslo. Přebrousil ho a dlouho přemýšlel, jak zpracovat výtvarně otvor uprostřed hlavní desky. Nakonec ho napadl golem se svým prostorem na šém.

Práce restaurátora Tomáše Vovsíka

Nejvíc mu však dělá radost zrekonstruovaná stará selská židle, kterou mu donesli kamarádi. Tomáš Vovsík letos získal grant v jedné soutěži investora pro svůj projekt. Jeho snem je otevřít si obchůdek s ručně vyráběnými artefakty od opravdových tvůrců, kde dál bude tvořit a rozvíjet svůj sen, obklopovat se stále novými lidmi a věcmi, kterým vrací nebo vdechne svým výtvarným uměním nový život.

Práce restaurátora Tomáše Vovsíka
Spustit audio