Titul Dis. moc neláká, vyšší odborné školy jsou až na výjimky poloprázdné

18. říjen 2019 06:10

Titul diplomovaný specialista už není tak atraktivní. Ještě před deseti lety nastoupilo v Česku na denní formu odborných škol přes osm tisíc nováčků, loni už jen polovina.

Podobně klesá zájem i na Vysočině. Přesto předloni kraj znovu otevřel v Jihlavě jednu vyšší odbornou školu. Lidé, kteří už pracují ve zdravotnictví, si tam doplňují kvalifikaci zdravotní sestry.

Doplnění vzdělání

Podobnou motivaci jako Vanda Zúbková mají i další studenti loni znovuotevřeného vyššího odborného oboru na jihlavské zdravotní škole. Vedle práce ale musí chodit i na praxe na různá oddělení nemocnice. „Musela jsem si dodělat vzdělání, vyžadovala to práce.“

Obnovený obor je ve zkrácené formě, k dokončení za jeden nebo dva roky. Není to denní studium, ale stejně předpokládá stejně 2300 hodin praxe, což je vlastně jako celoroční plný úvazek.

„Model by nazvaný 4+1, Pokud by chtěl student splnit všechny podmínky akreditačního programu, to není v jednom roce možné.“ Pedagožka Marie Říhová to také poznává na tom, že někteří studenti snahu o titul Dis. vzdali. Loni obnovená vyšší odborná škola teď chystá druhý obor - na začátku tisíciletí zrušenou dětskou sestru.

Kraj Vysočina

Zdravotnické VOŠky patří prakticky poslední, které se daří dostatečně naplnit. Vzdělání pro dětské sestry tedy dá podle školské radní Jany Fialové (ČSSD) kraj zelenou. „Víme, že v terénu poptávka po té dětské sestře je. Chceme to podpořit v příštím roce.“

Víc přizpůsobit opomíjené vyšší odborné studium potřebám trhu práce chce v příštích letech i ministerstvo školství.

autoři: Daniel Zach , mik
Spustit audio

Související