Pět let od vraždy studenta ve žďárské škole. Studenti se v případě nebezpečí zamknou ve třídě

14. říjen 2019 05:00

Smutné výročí si dnes připomíná střední obchodní škola ve Žďáře nad Sázavou. Před 5 lety, 14. října 2014 se dovnitř dostala útočnice s nožem, která napadala studenty.

Šestnáctiletý Petr Vejvoda chtěl pomoct spolužačce, psychicky nemocná žena ho ale zabila. Nešťastná událost zvedla debatu o bezpečnosti ve školách.

Po pěti letech

Reportér přichází do školy, komunikuje se studentem na recepci, který ho také vede až do ředitelny.

„Zhruba od té půl osmé, kdy se otevře vchod do školy, tak tady stojí učitel, který má dozor až do osmi hodin. Hlídá děti, které se čipují a aby se sem nedostal nikdo cizí,“ říká ředitelka školy Radka Hronková. „I kdyby se sem někdo dostal, je tu dospělá osoba, která to za to dítě vyřeší.“

Uvnitř třídy je klíč

Opatření, které škola po smutné události zavedla, se týkají i samotných tříd. „Uvnitř je klíč, v případě ohrožení by se studenti zamkli a nikoho dovnitř nepustili. Trénujeme také evakuaci školy, abychom to v případě potřeby zvládli,“ dodala ředitelka.

Žďárské základní školy v reakci na útok zavedly kamerové systémy.

Střední školy a učiliště

Kraj Vysočina, coby zřizovatel většiny střední škol a učilišť na Vysočině, instruuje jednotlivé ředitele a chystá další opatření. „U nových objektů je nutnost instalovat bezpečnostní prvky. Konkrétní opatření ale nezveřejňujeme,“ prohlásila mluvčí kraje Jitka Svatošová.

autoři: Daniel Zach , mik
Spustit audio