Sportovci ze Světlé se dočkali. Halu za desítky milionů jim otevřou o dva měsíce dříve

16. říjen 2019 06:00

Dělníci ve Světlé nad Sázavou dokončují sportovní halu. Zvládli to dokonce s předstihem a sportovci do nových prostor dorazí skoro o dva měsíce dřív, než se předpokládalo.

Nové sportoviště budou moci využívat jak sportovní oddíly, tak i místní školy. A na své si přijdou zejména milovníci kolektivních míčových her.

Základní škola Komenského

„My máme sice dvě školní tělocvičny, ale obě dvě jsou malé. To znamená aktivity náročnější na prostor, ty jsme prostě dělat nemohli, nebo jsme museli žádat školy, které tu velkou tělocvičnu mají, aby nás třeba na basketbal volejbal pouštěli do svých tělocvičen,“ provádí nás školní tělocvičnou ředitelka základní školy Komenského Jana Myslivcová. I pro její žáky bude nová sportovní hala velkým přínosem. „Teď zařadíme i aktivity, které jsou na pohyb náročné, budou hrát florbal, budou hrát basketbal.“

Dopoledne, odpoledne

Světelské školy budou mít v hale vyhrazená všechna všední dopoledne i část odpoledne, poté se prostory uvolní pro místní sportovní oddíly. I těm nové prostory podle jednatele světelských sportovišť Tomáše Roseckého pomohou. „V současné době se trénuje v malých tělocvičnách, které nemají správné rozměry, týká se to hlavně volejbalu, florbalu i futsalu. A na tréninky jezdíme buď do Ledče nad Sázavou, nebo po těch malých tělocvičnách.“

Za měsíc otevřeno

První sportovci si v hale zacvičí už zhruba za měsíc, přestože původní termín otevření byl stanovený až na leden příštího roku. „My jsme začínali se sportovní halou v polovině minulého roku a vlastně v současné době už řešíme termín otevření, který je naplánován na 13. listopadu a pak to hlavní otevření je 16. listopadu,“ plánuje starosta Jan Tourek (KDU-ČSL).

Za nový objekt pro sportovce město zaplatilo více než 90 milionů korun. Desetinu částky přispěl kraj Vysočina, proto bude jeden den vyhrazen i pro studenty místní střední školy, akademie a gymnázia, která pod kraj patří.

Do haly pak zamíří většinou sportovci, kteří potřebují větší prostor, vysvětluje Tomáš Rosecký, naopak smůlu budou mít gymnasté. „Nakonec se dohodlo, že v tělocvičnách zůstanou gymnastické prvky a tohle bude vyloženě sportovní hala pro míčové sporty, takže podle toho se lajnovala podlaha a nakonec z toho vyšlo, že je tam i hřiště na badminton, nohejbal.“

Už teď je navíc rozvrh haly téměř obsazený, zbývá jen několik večerních hodin. Dopředu se navíc počítá i s fotbalisty, kteří tam budou trénovat v zimním období.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio