Teplejší počasí využívají silničáři. Začali opravovat výtluky po zimě

17. únor 2022

Aktuální počasí dovoluje silničářům alespoň částečně zahladit zimní škody na vozovkách. Začali proto s provizorními opravami. 

Praskliny, výtluky, ale i velké výmoly a díry - tak vypadají po letošní zimě silnice na řadě míst v kraji. Díky teplejšímu počasí se je teď silničáři pokouší aspoň provizorně opravit.  

Vyskytná u Jihlavy

Parta silničářů na průtahu Vyskytnou nad Jihlavou právě vysypává z pytle takzvanou balenou směs do jednoho z výluků uprostřed vozovky a vše doplňuje štěrkem. Když je hotovo, přijíždí další dělník s vibračním pěchem. 

„Každá díra se vymete, očistí, pak ji zasypeme tou studenou balenou směsí, posypeme štěrkem a pak ji támhle vibrační deskou vezmeme, aby se to zpevnilo,“ popisuje jeden z cestářů Milan Koumar pracovní náplň současných teplejších dnů. 

Opravováním výtluků tráví s kolegy celou směnu. Jak velký úsek silnice při tom opraví, závisí hlavně na stavu vozovky. „Záleží podle toho, kolik je děr a jak jsou velký, na některý díry vypotřebujeme třeba i tři pytle nebo čtyři, že jsou velký, tak tam padne hodně.“

Opravy přes zimu

Opravě výtluků se silničáři mohou věnovat po celou zimu, pokud zrovna není místo pokryté sněhem. Většinou vyjíždí na základě podnětů od lidí, kteří krajskou správu mohou o stavu silnic informovat na jejím webu. Častější byly poslední dobou podle jejího ředitele Radovana Necida výjezdy do Havlíčkova Brodu. Poškozené silnice ale silničáři evidují po celém regionu.

„Samozřejmě dostáváme spoustu podnětů od řidičů a majitelů aut, kde prorazili pneumatiku, navíc máme ještě na stránkách aplikaci hlášení závad, kde se tomu hned věnují naši cestmistři a dá se říct, že do dvou až tří dní je díra opravená.“

Provizorní opravy

Jak dlouho takto provizorně opravená silnice vydrží, to podle Necida závisí především na klimatických podmínkách a hustotě provozu v místě opravy. Na Vysočině jsou prý místa, kde kvůli dopravě vydrží výtluk opravený jen několik dní. Tak jako tak jsou ale tyto zimní opravy podle Radovana Necida vždy provizorní. 

„Do těch výtluků samozřejmě budeme muset jít znovu a opravit je ne studenou balenou, to je jen provizorní řešení na zimu, ale teplou balenou, která je trvanlivější a vydrží větší tlak nejen těch aut ale zejména nákladních aut.“

Do dalších a trvanlivějších oprav se tak budou cestáři na Vysočině pouštět zase v jarních a letních měsících, kdy už bude i jasné, kolik škod za zimu na vozovkách přibylo. 

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související