Telčští velocipedisté svým blbnutím nadchli okolí. Na Veteránskou revue každý rok dorazí tisíce lidí

12. květen 2016

Před dvaceti lety se konala v Telči první výstava veteránů a tehdy si Jan Wimmer se synem řekli, že musí něco takového taky začít sbírat. „Co se týká starých věcí, ty s paní sbíráme od roku 1968. Naše první autíčko byla Tatra 75 z roku 1934, byla hodně nemocná. Nejdřív jsme museli posbírat vědomosti, jak se má restaurovat. První oprava trvala čtyři roky,“ vzpomínal v Dobrém dopoledni Jan Wimmer ze Spolku telčských velocipedistů.

„Máme chaloupečku v Telči, kde jsou dvě stodoly, tam věci schraňujeme. A aby toho nebylo málo, s kamarádem jsme začali shánět menší věci, což pro nás byly ty kola. Nejdřív to byl takový malý spolek kamarádů, a na moje narozeniny 10.10 2007 jsme oficiálně založili Spolek telčských velocipedistů. V současné době je nás 28.“

Začali jsme blbnout a blbnout znamená, že jsme dělali nějaké srandy na náměstí

Jan Wimmer a jeho kamarád zakladatel měli kol víc, tak je půjčovali ostatním spřízněným duším. „Jak čas šel, kolečka se začala dostávat i do majetku ostatních, postupně je renovovali. Začali jsme blbnout, blbnout znamená, že jsme dělali nějaké srandy na náměstí. Lidem se to líbilo, tak jsme v roce 2008 udělali nultý ročník výstavy věcí, které se hýbou. Bylo tam pět, šest aut, kola, nějaký kočárek. A o rok později jsme udělali první ročník opravdické Veteránské revue na našem krásném renesančním náměstí. Bylo tam asi 50 aut a 10 motorek a bylo to moc hezké,“ usmívá se milovník dob první republiky Jan Wimmer.

A protože v té době žili převážně gentlemani, kteří dámám otevírali dveře od automobilů a zdravili je nadzvednutím klobouků, bylo jasné, že i dámy v Telči se svého prostoru na Veteránské revue také dočkají. „Museli jsme jim udělat radost, začali jsme vymýšlet scénky, byla tam také malinká přehlídka. Ženy byly nadšené, nejenom chlapi, kteří tam mají to svoje železo, ale ony měly svojí módu. Tu krásnou starou sukýnku, tu kabelky. Ta móda opravdu slušela. Byly nadšené,“ popisuje atmosféru na Veteránské revue Jan Wimmer.

Loni jsem na pódium vedl 20 nevěst, bylo to krásné

Spolek telčských velocipedistů má dokonce svoji módní návrhářku, paní Jarmilu Klikovou. „Loni jsem na pódium vedl 20 nevěst, bylo to nádherné. Jarmila vše přešívá ze starých kousků, které různě shání po starých půdách,“ vypráví Jan Wimmer.

Čtěte také

Jan Wimmer by chtěl žít ve 20. letech minulého století. „V samotné Telči měli auta dva páni doktoři, notář a taxikář Grulich a nikdo jiný ne. Dnes má každá rodina aut několik, v Telči na náměstí máme 71 domů a ty moderní auta na tom našem krásném náměstí stojí. Já myslím, že lidi byli skromnější, dokázali si vážit chleba s máslem nebo sádlem. Měli blíž k sobě. Dnes přijdete do velkého obchoďáku, tady máš, běž. Dřív se spolu bavili. Nevím, v té době jsem nežil, ale takhle si jí představuju.“

Klempíř, svářeč, truhlář, zámečník, sedlář, čalouník, brašnář, automechanik. Něco ze všech těchto profesí musí sběratel starých veteránů umět. A že to nejen Wimmrovi zvládnou skvěle, se můžete přesvědčit na 8. ročníku Veteránské revue v Telči na náměstí Zachariáše z Hradce.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio