Ťapka z jihlavského útulku je po úrazu pokřivený. S pohybem ale žádné problémy nemá

29. září 2020

V útulku v Pístově u Jihlavy žije malý kříženec, kterému jeho ošetřovatel říká Ťapka. Pes má pokřivenou nohu, ale žádnými bolestmi netrpí.

V rukou dobrého pána, který s ním bude cvičit, se jeho stav určitě zlepší.

„Objevil se tady pejsek s tím, že je sražený autem. Není to ale zranění akutní, je to něco, co tam bylo kdysi dávno, on se snažil odlehčovat,“ říká ošetřovatel jihlavského útulku v Pístově Radek Fila. Jak sám s úsměvem přiznal, říká psům v útulku Ťapka, a je pak na novém pánovi, jaké jméno vybere.

Ťapka je typický český oříšek. „Bude v tom jezevčík a ještě spousta plemen,“ odhaduje Radek Fila s tím, že pes je starší, ale přesně věk určit nelze.

Rehabilitace je vlastně hlazení, mazlení. Psovi se to často líbí

Ťapkovo pokřivení zřejmě zavinila dávná nehoda. Pes uhýbal bolesti, a postupně se přizpůsoboval. Teď ho nic nebolí, chodí i běhá bez problémů, a díky rehabilitaci by se jeho stav mohl zlepšit.

Nového pána prý cvičení v útulku rádi naučí. „Je to takové hlazení, drbání. Posiluje se stav mezi člověkem a psem, a zároveň se pomáhá pohyblivosti v těch kloubech,“ říká Radek Fila, a ukazuje, jak Ťapkovi masíruje nohy. „Ten pes to bere jako: páníček si se mnou hraje, a je to fajn,“ dodává ošetřovatel.