Tak jak se dá fandit sportu, dá se fandit hudbě. Mistrovství v Novém Městě pokračuje

4. červenec 2016

Mistrovství v Novém Městě pokračuje, hlásají ve městě biatlonu a horských kol dva billboardy. Shůry na vás koukají mistři klasické hudby, členové Janáčkova kvarteta oblečení v cyklistických dresech a s helmami na hlavě. Lákají na setkání amatérských a profesionálních hudebníků Slunohraní.

„My jsme před festivalem zjistili, že Nové Město žije mistrovstvím světa horských kol, což je super, sportu taky fandíme, ale pro nás to znamenalo, že jsme neměli kam dát plakáty. Přemýšleli jsme nad tím, jak dát světu vědět, že i my máme mistry, kteří k nám do Nového Města jezdí. A taky jsme chtěli ukázat trošku jinou tvář lidi z oblasti klasické hudby. Ta fotka ukazuje, že pánové z Janáčkova kvarteta mají skvělý smysl pro humor,“ vyprávěla v Dobrém dopoledni organizátorka sedmého ročníků téhle akce Vlasta Piskačová.

Mistři z Janáčkova kvarteta se do Nového Města kvalifikovali poctivým tréninkem

Na stejné téma vznikl i videoklip. „Ukazuje, jak mistři z Janáčkova kvarteta na kolech poctivě trénovali, aby se mohli do Nového Města kvalifikovat. Je to vtípek, ale zároveň věříme, že tak, jak se dá fandit sportu, dá se fandit i hudbě.“

Čtěte také

Měli dokonce kaskadéry, potkali se bikeři a Janáčkovci. „Bylo to opravdu zábavné. Byl cítit oboustranný obdiv, cyklisti byli nadšení, že pánové muzikanti do tohoto jdou. Dva cyklisti se přijedou podívat na koncert. To je přesně ten moment, kdy si lidé uvědomí, že vážná hudba není vážná,“ usmívá se Vlasta Piskačová.

Pro amatérské muzikanty je Slunohraní zážitek

Slunohraní je týden nabitý hudbou. Do Nového Města přijíždějí amatérští hráči na smyčcové nástroje, na které čeká bohatý program. „Je to pro lidi, kteří nemají možnost a příležitost nabírat nové zkušenosti, opravdu hrají jenom pro radost, amatérsky, a my jsme jim příležitost dalšího vzdělání, zlepšení chtěli dát. Díky setkání s těmi nej se to daří. Zárukou je Janáčkovo kvarteto, které s námi od začátku Slunohraní spolupracuje.“

Vlasta Piskačová

Pro amatérské muzikanty je to opravdu zážitek. „Pracují jako kvarteta, během Slunohraní si mohou zahrát s profesionálními muzikanty, také vznikne komorní orchestr, který v pátek na nádvoří Horácké galerie bude koncertovat. Jsou připraveny workshopy. Letos je čeká pracovní setkání s Jitkou Šuranskou a také dílna se členy Prague Cello Quarteta,“ vypočítává Vlasta Piskačová hudebníky, kteří letos budou s účastníky Slunohraní pracovat.

Letos na účastníky Slunohradí čekají záchranné balíčky

Podle ní je neuvěřitelné, jak poctivě účastníci kurzu k hudbě přistupují. „Pro některé jsou to velké výkony, hrají několik hodin denně, cvičí. Mnohdy nemusí ráno vstávat, protože mají lekci až odpoledne, ale stejně vstanou, zavřou se v místnosti na hudební škole a hrají, hrají, hrají, kolikrát se ani nestihnou najíst. Letos pro ně budou připraveny takové záchranné balíčky, protože program je opravdu hodně našlapaný,“ popisuje atmosféru Slunohraní Vlasta Piskačová.

Kromě závěrečného koncertu účastníků Slunohraní nabízí koncerty profesionálů.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio