Surikaty mají nejen pevně určenou hierarchii, ale i svoje role ve skupině. V ZOO i dokumentech můžeme nejčastěji vidět takzvané strážce

Jedny z prvních zvířat, která můžete při příchodu do ZOO Jihlava vidět, jsou surikaty. Zároveň patří k největším oblíbencům mezi návštěvníky. Přesto mnohým lidem dělá problém zařadit je do správné skupiny zvířat.

O surikatách si lidé myslí, že jde o opice, křečky, sysly nebo sviště. Málokdo však surikaty zařadí správně. Jde totiž o šelmy, konkrétně o šelmy promykovité. A v jihlavské zoologické zahradě by jim byly nejblíže příbuzné hyeny žíhané.

Ve volné přírodě tvoří surikaty kolonie až po 30 jedincích a takto velká skupina žije na ploše asi dvou fotbalových hřišť. Ve skupině mají velice pevně danou hierarchii i svoje role.

První a nejdůležitější je ve skupině tzv. alfa pár. Dále bychom mezi nimi našli i strážce. Ti mají na starosti hlídat celou skupinu a chránit ji před případným nebezpečím. Sledují svoje okolí, aby je něco nenapadlo ze země nebo ze vzduchu. A když něco zahlédnout, tak vydají vysoký hvizd. A to je signál pro ostatní surikaty, že se mají schovat do bezpečí svých nor.

Tito surikatí strážci jsou vlastně ty nejnápadnější surikaty v zoologických zahradách i v dokumentárních filmech.

autoři: Simona Kubíčková , Martin Maláč, ZOO Jihlava
Spustit audio

Související