Šunkovníci z Lipnice: Jednu šunčičku máme i ve zvonici a hlídá ji pětihlavý pes

Úměrně tomu, kolik sníme uzenin, se u nás také zvyšuje riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva
Úměrně tomu, kolik sníme uzenin, se u nás také zvyšuje riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva

V Lipnici nad Sázavou mají rádi šunku. Jakpak by ne, funguje tam spolek místních šunkovníků, kteří nejdříve poctivě chystají a pak hodují.

Hela Dvořáková pozvala do Dobrého dopoledne předsedu spolku Stanislava Plešáka a také starostu Zdeňka Rafaje.

Jedna z šunek je ukrytá i v lipnické zvoničce, zaznělo hned v úvodu rozhovoru. Nabízí se otázka, zda pánové nemají strach, že ji někdo přijde ochutnat dříve. „Jsme pojištění, naši zvoničku hlídá pětihlavý pes,“ usmáli se oba pánové.

Zkušenosti na prvním místě

Vysušit vepřové maso v podmínkách Vysočiny je pro někoho možná nereálná představa. Po určitých zkušenostech to ale jde. „Musíte nakoupit kýtu, což je záležitost třeba tisícikoruny. Pak ji pověsíte, ona se třeba potáhne plísní, vy tomu začnete nedůvěřovat. Pak ale začne zrát. Chce to zkušenosti.“

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.