Sukulenty - ideální rostliny pro zaměstnané a cestující

15. listopad 2017

Rostliny, které umí shromažďovat ve svém stonku nebo listech vodu. Umožňuje jim přežít i velmi dlouhá období sucha. Jsou přizpůsobené k přežití v pouštích i polopouštích, ale jsou velmi oblíbené i u nás. Pokud jim dopřejeme to, co potřebují, můžeme se těšit z jejich krásy i když zrovna nekvetou. O sukulentech v poradně mluvil Jiří Janda.

Pokud na tyto rostliny zapomenete se zálivkou, budou se stále smát. Některé druhy přežijí bez vody i měsíc. Pro zaměstnané a cestující je to nesporná výhoda, říká Jiří Janda a pokračuje: „Mají rádi vodu, ale umějí s ní dobře hospodařit. Také neprodýchají tolik kyslíku jako ostatní kytky,“ vysvětlil.

Co se týká domů, bytů, chalup, sukulenty si přímo libují v suchých obydlích. Nevadí jim ani místo u radiátorů. Doslova chrochtat blahem si pak budou v přímém slunečním svitu jižního okna.

Naopak jim nesvědčí nedostatek světla. Přebytečné teplo v zimě, kdy jsme nuceni topit v místnostech, je však pro ně také na obtíž. Potřebují odpočívat. Ideální jsou chladnější místnosti. Zimní zahrady, prosklené balkóny, meziokenní prostory.

„Zima je pro ně problém. Mají nedostatek slunečního svitu, zalévejte je minimálně, tak jednou týdně,“ říká Janda.

Sukulenty můžeme hnojit jako jiné pokojové rostliny, ale nemusíme. Úplně jim stačí nová zásoba živin, která se rostlině dostane při přesazení s novou zeminou.

Spustit audio