Studentka uměleckoprůmyslové školy v Heleníně předvede své modely v Miláně

12. červen 2015

Studentka oděvního designu Eliška Hanušová své modely předvede ve městě módy Miláně. Obléknou je průvodci expozicí Kraje Vysočina na letošním Expu. Studentka teprve třetího ročníku Střední uměleckoprůmyslové školy Jihlava-Helenín totiž vyhrála se svým nápaditým plstěným kloboukem evokujícím náš kraj soutěž o podobu kostýmů tří hostesek a jednoho průvodce v expozici Kraje Vysočina na milánském Expu.

„Od začátku jsem věděla, že chci do modelů zapojit něco z techniky plstění. Chtěla jsem asi promítnout krajinu Vysočiny a lidi, kteří tady žijí. A jak jinak nejlépe vyjádřit lidi než krajinou a prostředím, ve kterém žijí? Když mě tohle napadlo, bylo jasné, jak to bude vypadat,“ vysvětluje studentka Eliška Hanušová.

Máme stádo nakombinované tak, že máme černou, šedou a bílou vlnu

Jsou dvě techniky plstění, na sucho a na mokro. „Mokrá technika je stará, naše babičky si tak dělaly třeba pantofle a koberce. Na sucho, pomocí speciální jehly je nová technika. Já budu obě kombinovat. Udělám základ mokrou technikou a detaily vytvořím suchou technikou pomocí jehly,“ přibližuje způsob výroby svého návrhu Eliška Hanušová.

O materiál Eliška nouzi rozhodně mít nebude. „Rodiče ovce chovají. Dokonce máme stádo kombinované tak, že máme černou, šedivou a bílou vlnu. Každá je jinak hrubá, a také se jinak chová při plstění. Naše ovce se pasou na artoleckých kopcích, to je Jihočeský kraj,“ vysvětluje Eliška Hanušová.

Plstěné klobouky pro Expo klidně mohou zmoknout

Není ovčí rouno při plstění cítit vůní tak typickou pro ovčí vlnu? „Ne, my jí máme vypranou, počesanou a zpracovanou tak, aby nebyla špinavá a mastná. A navíc při mokré technice se používá mýdlo, takže není ani cítit. A kdyby náhodou klobouky na Expu v Miláně zmokly, tak to snad nebude jako se zmoklým psem,“ směje se sympatická studentka helenínské školy.

Její učitelka Miloslava Svobodová upozorňuje na to, že klobouky, které Eliška navrhla, jsou na hranici oděvařiny sochařiny. „Kdo to umí a má představivost, a vizi, může tvořit věci, které budou lidé ochotní kupovat a je možné, že by se člověk takovou tvorbou mohl uživit.“

Na modelech bude převažovat modrá a zelená

Do krajské soutěže se přihlásilo patnáct studentů ze Střední uměleckoprůmyslové školy Jihlava-Helenín. „Měli jsme velice přesné zadání z krajského úřadu, nemohli jsme si tu fantazii pustit úplně na špacír, to nešlo. Věci musí prezentovat Kraj Vysočina, vycházet z vizuálního stylu kraje Vysočina, jsou to barvy zelená, modrá. Návrhy také musí korespondovat s podobou krajského pavilonu,“ upozorňuje na podmínky soutěže učitelka střední školy Miloslava Svobodová.

S výrobou svých návrhů Eliška Hanušová začne o prázdninách. „Pokud to dobře půjde, jeden klobouk by mohl být hotový za dva dny. Součástí jsou velmi jednoduché minimalistické šaty bílé barvy s modrozeleným prošíváním,“ upřesňuje podobu kostýmů autorka jejich návrhů Eliška Hanušová.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio