Strom života nad obcí Jámy symbolizuje víru v budoucnost i poděkování za vznik vlasti

16. březen 2020

Veselíčko, Radňovice, Slavkovice, Nové Město, Ostrov nad Oslavou nebo Bohdalov - celkem  42 obcí, 13 kostelních věží, 2 rozhledny a 8 vysílačů.

To všechno je vidět z kopce zvaného Vejdoch nad obcí Jámy. Už druhý rok jeho vrchol zdobí kamenný kříž vyrobený z nejtvrdšího českého pískovce. Dostal název Strom života a o jeho vznik se zasadil především starosta Jam Jiří Šikl.

Myšlenka se zjevila ve snu

„Ta myšlenka postavit Strom života se mně zjevila ve snu a hned ráno, jak jsem se probudil, jsem věděl, že by se ten strom měl skládat z osmi pramenů osmičkových let, že by se mezi sebou měly proplétat a měl by symbolizovat víru v budoucnost, ale i státnost a poděkování lidem, kteří se v minulém století zasloužili o vybudování našeho státu,“ říká starosta s úsměvem.

Náhodou se tehdy v obci vyskytoval akademický sochař Petr Váňa, kterého Jiří Šikl oslovil, zda by strom ve tvaru kříže nevyrobil. „Ještě ten den mi řekl, že bude šťasten, když se jeho socha bude moci rozhlížet po této krajině. Vytvořil ten návrh tak, jako kdyby mi viděl do hlavy, a úplně přesně se trefil do našich myšlenek, protože přesně něco takového jsme si představovali.“

Vycházka pro každého

Na dvou kamenech, než člověk dorazí na vrchol kopce, najde návštěvník postupně všechna důležitá data z historie obce i s fotografiemi. Výstup je pak nenáročný s malým převýšením, asi šest set metrů, takže ho zvládne bez námahy každý.

Strom života požehnal krátce před svátkem Svatého Václava v roce 2018 biskup Vojtěch Cikrle a na kopec se na jeho žehnání vydalo osm stovek lidí. V anketě Zlatá jeřabina kraje Vysočina o kulturní počin roku se právě toto žehnání Stromu života umístilo díky hlasování lidí na třetím místě.