Strach nás udržuje naživu, strach nám dává za uši. Bez něj by to nešlo, říká freestylista František Máca

1. listopad 2017

Po třicáté zlomenině je přestal freestylový motokrosař František Máca počítat. „Tak čtyřicet zlomených kostí jsem asi měl, taky asi patnáct otřesů mozku. Když je lehčí, tak je to druhý, třetí den v pohodě. U těch těžších se člověk vzpamatovává déle. Ale jsem ve výborné kondici, teď to je super, musím zaklepat,“ smál se v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Dvě až dvě a půl vteřiny trvá freestylový skok. „Ideální je, když hlavou při skoku nejde vůbec nic, když je to automaticky, když tělo ví, co má dělat, když mozek ví, co má dělat. Je potřeba ovládat psychiku. To je důvod, proč se padá, když tam přijde nějaká myšlenka, která tam nemá být. My se snažíme mít hlavu vyčištěnou, žádný stres, žádné myšky. Na tom teď s Liborem Podmolem pracujeme,“ vyprávěl František Máca v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Já jsem byl první, kdo frontflip skočil do molitanu

Naposledy František Máca ovládl superflip. „Vyjedete na rampu, otočíte se a dopadnete. Dělám do toho ještě takový trik, že vlaju jako vlajka, takového supermana. Teď se mi podařil takový malý superflip na hlínu. To už se počítá. Když to zkoušíte do molitanu, není to ono a nemůžete říct, že skok umíte,“ vysvětluje František Máca.

František Máca, freestylový motocyklista

S Liborem Podmolem a jeho bratrem Filipem teď František zkouší frontflip. To je skok, při kterém se jezdec otočí dopředu, udělá v podstatě s motorkou kotoul ve vzduchu. „Pár lidí ve světě už ho umí, Libor sehnal v Americe plány na rampu, to nějaký čas trvalo, chvíli trvalo, než se rampa postavila. Dlouho jsme ji testovali, nakonec jsme ji ještě museli o kousek zkrátit. Já jsem byl první, kdo frontflip skočil do molitanu. Libor se zavázal, že ho předvede na sobotních Gladiator Games v Praze. Jsem rád, že nejsem na jeho místě,“ přiznává František Máca.

Díku tomu, že tenhle sport je tak nebezpečný, jsme všichni přátelé

Jak tedy vypadá trénink nového triku? František Máca popisuje práci na frontflipu. „Zkusil jsem to otočit jako první. Poprvé se to nepovedlo vůbec, podruhé už to bylo o čtvrt otáčky lepší a potřetí se to povedlo tak, jak by to mělo být. Od té doby to zkoušíme a Libor to chce odjet na sobotních Gladiator games. Chtěl by to udělat na airbagu, což je měkčí forma dopadu, taková nafukovací matrace se dá na dopad. Je to psychicky o malinko lepší.“

Bojí se freestyloví jezdci? „Strach máme vždycky, strach nás udržuje naživu, strach nám dává za uši, musíš dávat pozor, nebo říká au. Bez něj by to nešlo. A díku tomu, že tenhle sport je tak nebezpečný, jsme všichni přátelé. My bojujeme o tituly, o peníze, ale přejeme si. Těšíme se, až se potkáváme na after party, dáme si pivo a pokecáme.“

Dnes skáčeme běžně do molitanu, a když se nedopadne úplně blbě, tak se nic nestane

Kdo udává trendy? „Hodně se to posouvá, není to o lepší technice, to asi ne. Ve světě se teď rozela show Nitro Circus, kteří se v poslední době hodně věnovali vývoji airbagů, stavění nových ramp. Díky tomu to posunuli opravdu hodně daleko. Triky jsou jinde právě díky bezpečnějším dopadům. V roce 2002 se skoky zkoušely do bazénu s vodou, to hodně bolelo, než se podařilo to otočit. Dnes skáčeme běžně do molitanu, a když se nedopadne úplně blbě, tak se nic nestane.“

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.