Strach je emoce, kterou cítí každý z nás. Proto jsem vsadil na tuhle emoci

9. září 2016

Jan Opatřil alias Dan Angus před pár lety snil o tom, že vydá knížku. Vydal, byla to dobrodružství Kapříka Metlíka a jeho přátel, teď se pouští do hororů a strašidelných příběhů. „Chtěl bych prorazit v anglicky hovořících zemích. To je další můj sen. Proto ten pseudonym, kdyby bylo ve jméně eř, asi by to v Anglii a Skotsku nedělalo dobrotu,“ smál se Jan Opatřil v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Podle Jana Opatřila je horor hlavně o strachu. „A strach je emoce, kterou cítí každý z nás, každý se něčeho bojí. Vsadil jsem na tuhle emoci. Na strachu se mi líbí, že spojuje protiklady, buď nás láká, nebo nás odpuzuje, buď ho vyhledáváme, nebo se mu vyhýbáme, buď nás paralyzuje, že se nemůžeme ani pohnout nebo nás žene kupředu a podáme maximální výkon. Ten protiklad pro mě byl maximálně přitažlivý.“

Při autonehodě potkal svého anděla strážného

„Měl jsem před rokem autonehodu, to se bojíte hodně a tenhle strach příjemný opravdu není. Taky jsem měl první nadpřirozený zážitek, já o tom píšu, ale v životě jsem mi nic takového nestalo, až při té autonehodě. Viděl jsem bílé světlo, které přilétlo zprava a odlétlo doleva. Myslím, že to byl anděl strážný, který při mně stál a zachránil mi život,“ vypráví Jan Opatřil.

Miluje hororové autory, při četbě pozorně sleduje, jak je příběh vystavěn, jaká je zápletka, jaká je pointa. „Tak se učím.“ Horor by měl obsahovat tajemství. „To nutí čtenáře obracet stránky a nutí čtenáře, aby dočetl, aby zjistil, jak povídka dopadne. Tajemství je hlavní klíč. Další esence jsou krev, nadpřirozeno, taky psychologie hraje velkou roli,“ myslí si mladý spisovatel Jan Opatřil.

Měl hororové dětství

Z devadesáti procent čerpá ze života. „Hlavně z dětství, pokud to mohu říci, tak bylo hororové. Vyrůstal jsem v Přibyslavi ve staré bytovce, tam byla rozlehlá strašidelná půda, velice strašidelné sklepy, tam ústila tajná chodba, která byla zasypaná, údajně vedla pod přibyslavské hradby. Rodinné zázemí nebylo také ideální, zejména z otcovy strany, byl tam alkoholismus, bylo tam domácí násilí.“

V jakém prostředí vznikají hrůzostrašné povídky? „Vždycky říkám, že když chci navodit hororovou atmosféru, jdu v noci do sklepa pro okurky a nerozsvítím si, ale to říkám jenom na autorských čteních. Povídky vznikají za denního světla, když mám čas, tak píšu,“ usmívá se autor Hrůzostrašných povídek.

Stíhá psát i příběhy o Kapříkovi Metlíkovi

Jan Opatřil je autorem dětských knih o Kapříkovi Metlíkovi. „Nedávno jsem pokřtil čtvrtý díl, teď pracuji na dalším. Kapřík Metlík útěk. Všechny věci, které s přáteli zažívá, jsou na reálném základě. Jsou málo pravděpodobné, ale teoreticky by se stát mohly,“ vypráví Jan Opatřil.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.