Stimulace všeho je potřeba. Co není stimulováno, zakrní. Stejné je to i se sluchem

13. listopad 2015

Zkoumám slyšení, tak odpovídá Zbyněk Bureš na otázku, co dělá. Ke své práci se dostal přes hudbu. Vystudoval IT obor, ale studium rozhodně nenaplnilo jeho očekávání. „Jelikož jsem se v tu dobu věnoval hudbě už spoustu let, taky jsem trochu pracoval v nahrávacím studiu, tak jsem si říkal, že by to mohl být směr, kterým bych se mohl vydat. Tak jsem začal studovat technickou akustiku a od toho jsem došel k tomu zkoumání slyšení,“ vyprávěl pracovník Ústavu experimentální medicíny Akademie věd v Dobrém dopoledni.

Zvláštní zážitek je prý, když se vstoupí do bezdozvukové nebo bezodrazové místnosti. Veškerý zvuk, který se v této místnosti vydá, je okamžitě pohlcen speciálně upravenými stěnami. „Je tam absolutní ticho a člověk v odrazu neslyší ani sám sebe, má pocit, že je ve vzduchoprázdnu a ve vesmíru. Ztratí svojí identitu, je to zvláštní. Je to něco jiného než ticho,“ snažil se popsat nevšední zkušenost Zbyněk Bureš.

I u sluchu platí: všeho s mírou

A co všechno ovlivňuje kvalitu lidského sluchu? „Stimulace všeho je potřeba. Co není stimulováno, krní. Pokud by člověk seděl a nechodil, tak mu nohy za chvíli odumřou, a podobně je to se sluchovou dráhou v mozku, ale zase se nesmí přetěžovat a poškozovat, takže všeho s mírou je to správné přísloví,“ vyprávěl v Dobrém dopoledni Zbyněk Bureš.

Zbyněk Bureš, odborník v oblasti akustiky

Možných poškození je podle Zbyňka Bureše, který se zabývá sluchovým výzkumem, spousta. „Když jste na silvestra blízko petardy, tak si všimnete, že na chvíli slyšíte hůř. Může dojít k poškození ucha jako takového, toho receptoru. Tam jsou kmitající struktury, jejichž kmitání se převádí na neuronové vzruchy pomocí vláskových buněk, a pokud to rozkmitá někdo příliš, tak se ty vlásky ulámou a pak už převodník nefunguje. To je nejpřímočařejší poškození,“ vysvětluje Zbyněk Bureš.

Člověk slyší dobře, ale neví, co slyší

S tímto druhem poškození počítají všechny normy na hlukové zatížení. Zbyněk Bureš upozorňuje, že v posledních letech se ukazuje, že existují závažnější poškození centrálních struktur. „Ta vznikají plíživě. Především v důsledku dlouhodobé expozice něčemu, co se kolem nás vyskytuje, třeba šum, kterému je člověk vystaven třeba 15 let v práci. Potom dochází k poruchám, že člověk slyší řeč, ale nerozumí jí. To je chyba na jiné úrovni, chyba na první je, že neslyšíte nic. Chyba zpracování mozkového je ta, že to slyšíte dobře a nevíte, co to je.“

„Je to možná horší v tom, že se to hůř diagnostikuje. Nejsou na to metody běžně zařízené, většinou vám změří práh sluchu, jestli slyšíte nebo ne. A jestli to, co slyšíte, umíte interpretovat, to už se moc nezkoumá. Hůř se to léčí nebo koriguje. U nedoslýchavosti máte k dispozici nějaké naslouchadlo, ale ten mozek centrální už vám nikdo neopraví,“ upozorňuje Zbyněk Bureš z Jihlavy.

Lidem těžko strkat do mozku nějakou elektrodu

A jak probíhají pokusy. „Pokud testujeme člověka, má to výhodu, že nám řekne, jestli slyší nebo popřípadě neslyší a nevýhoda je to, že se u člověka nedá zkoumat nijak do hloubky zpracování v neuronech, těžko lidem strkat do mozku nějakou elektrodu a nahrávat přímo potenciály určitých neuronů. To děláme v Akademii, že se zvířeti zasune do mozku nějaká elektroda a nahrává se, co ten neuron dělá. Nevýhoda je, že nám zvíře neřekne, jak a co slyší,“ krčí rameny Zbyněk Bureš.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio