Stavební firmy mají problém. Zakázky jsou, chybí ale dělníci a řemeslníci všech profesí

9. únor 2022 11:40

Je jednodušší sehnat zakázku, než lidi, kteří ji udělají. Tak si stýská vedení nejedné stavební společnosti. Potýkají se s nedostatkem dělníků všech profesí. 

Nedostatek dělníků je teď asi největším problémem českého stavebnictví. Buduje se čím dál víc a mnoho lidí z oboru odešlo v době pandemie a už se nevrátilo. Pro zahraniční pracovníky je zas obtížné získat všechna potřebná povolení. Na stavbách tak nemá kdo pracovat.

Přibyslav

Kupříkladu chodník v přibyslavské ulici Dvorek. Opravovali ho nadvakrát. První firma, která se do něj pustila, musela skončit, neměla totiž dělníky. „Podepsali smlouvu, zahájili stavbu, následně ale začalo váznout plnění harmonogramu. Nakonec to vyústilo v to, že oni nás požádali o ukončení smlouvy dohodou,“ řekl Českému rozhlasu starosta Přibyslavi Martin Kamarád (ODS). 

Zdaleka se prý nejedná o ojedinělý případ. „Měli jsme obdobné problémy na stavbě mateřské školy, která skončila také výrazným penále, nicméně musím říct, že společnost stavbu řádně dokončila. I oni byli postiženi tím, že tady nastala nová pravidla pro pohyb ukrajinských pracovníků a někteří z nich nedostali pracovní víza.“

Největší úskalí

To, že je nedostatek dělníků největším úskalím českého stavebnictví, potvrdil i Martin Podzimek, ředitel firmy Podzimek a synové z Třeště. „Máme menší problém sehnat zakázky a větší problém sehnat lidi.“

Na stavbách podle ředitele chybí odborníci prakticky všech profesí. „Třeba půl roku nebo rok inzerujeme pozice, na které vůbec nedostáváme nabídku.“ A to je také jeden z důvodů, proč práce ve stavebnictví ztrácí svůj sezónní charakter. „Firmy se velmi často o svoje stabilní zaměstnance starají, snaží se je ani na sezónu nepropouštět, protože mají strach, že by na jaře mohli přejít k jiné firmě,“ řekla Jarmila Klejzarová z úřadu práce. 

Vypadá to, že nedostatek pracovníků se bude ještě prohlubovat. Podle dat Českého statistického úřadu stoupla meziročně stavební produkce o více než osm procent.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související