Statisíce na ruku, byt, pozemek a další peníze nepomohly. Jemnice je bez dětského lékaře

15. září 2020 14:00

Několik stovek dětí z Jemnice je bez lékařské péče. Poslední pediatr ve městě odešel do důchodu a nikdo ho nenahradil.

K lékaři musí rodiče s dětmi z Jemnice dojíždět desítky kilometrů a to jenom ti, kteří ho sehnali. Stovky pacientů totiž skončily bez zdravotní péče. Poslední pediatr ve městě odešel do důchodu a nového se nepodařilo najít, přestože radnice nešetří finančními pobídkami a nabízením výhod.

V práci naposledy

V pondělí byl starý lékař v práci naposledy. „Dokumentace bude na kraji. Pokud si ji dnes nevyzvednou, tak to tam odvezeme,“ řekla Českému rozhlasu zdravotní sestra v dětské ordinaci a ukázala na krabice plné karet pacientů.

Jemnice je tam bez dětského lékaře. „Když už se malý narodil, tak jsem sehnala doktora v Jihlavě, věděla jsem, že tady brzy skončí,“ dodala maminka Irena.

Tisíc dětí

K jemnickému pediatrovi chodilo asi tisíc dětí. Město usilovně shánělo jiného lékaře, ale marně. „Naštěstí se podařilo většinu dětí převést k pediatrům v okolí i dalekém, někteří jezdí až do Náměště nad Oslavou,“ řekl Českému rozhlasu starosta Jemnice Miloň Slabý.

„Bohužel 250-300 dětí zůstane takříkajíc na ulici, tedy bez lékaře,“ dodal. Starosta nemá jistý příslib nového lékaře, snad prý se něco rýsuje na rok 2021. „Je to ale ani ne na 50 procent.“

Peníze, parcely

Pokud se Jemnici ohlásí dětský lékař a bude ve městě pracovat minimálně pět let, dostane od radnice několik pozorností. „Máme připravených 600 tisíc korun jako stabilizační příspěvek, máme zarezervované parcely, máme k dispozici byt okamžitě k dispozici a také příspěvek na provoz ordinace.“

O novém lékaři chce Jemnice vyjednávat také se zdravotními pojišťovnami.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související