Startuje 27. ročník Festivalu rekordů a kuriozit

7. červen 2017

Miroslav Marek se s Tomášem Klusem setkal, když zpěvák vyhlásil generální pauzu, což je pomlka v hudebních skladbách s velkým obsazením, kdy se odmlčí všechny hlasy a nástroje. „Tomáš hrál na pražském festivalu Mezi ploty písničku Napojen, uprostřed přestali hrát a rok a tři dny na to nesáhl. Nekoncertoval, nehrál, nevystupoval ani s kapelou ani sám. A po roce a třech dnech jsme byli u toho,“ vzpomínal prezident Agentury Dobrý den na počátek spolupráce se zpěvákem v Dobrém dopoledni.

Osobně se setkali v Havlíčkově Brodě. „Na plátně se objevil záznam z koncertu z Bohnic a v Brodě navázali na stejném místě písně. Byla to nejdelší generální pauza, takový pěkný fór,“ usmívá se Miroslav Marek. Tehdy si řekli, že by mohli zkusit vymyslet nějaký rekord. Ten se uskuteční právě na letošním už 27. ročníku Festivalu rekordů a kuriozit.

Nejvíc lidí společně zpívající text školního diktátu

Společně vymysleli rekordní diktát, který bude ve shodnou dobu psát největší počet lidí. Diktát bude také společně odzpíván. „Diktát bude totiž zakončen textem Tomášova hitu Do nebe. Psát se v den "D", tedy 9. června, bude 5. vyučovací hodinu. Pak se opraví, následně ho děti dostanou zpět a přinesou si ho v půl druhé na pelhřimovské náměstí, kde ho použijí k tomu, aby společně s Tomášem zvolenou píseň v co největším počtu zazpívali,“ popisoval rekord Miroslav Marek.

Miroslav Marek

A jak bude rekord do České knihy rekordů? „Půjde o rekord: nejvíc lidí společně zpívající text školního diktátu,“ usmívá se Miroslav Marek.

Obří nerezový příbor vážící přes půl metráku

Úplnou novinkou je obří příbor. „Krásná nerezová sada vážící přes půl metráku. Vidlička má skoro dva a půl metru, 249 centimetrů. To je hodinářská práce, existuje projektová dokumentace, přesné výkresy. V Pacovských strojírnách ho vyrobili na svého druhu největším laseru u nás. Zdejší nadšenci na maxipříboru díky tomu pracovali pouhých 75 hodin,“ nadšeně líčí nový rekordní předmět Miroslav Marek.

Na pátečním galavečeru budou do Rekordmanské síně slávy uvedeni lyžařka Kateřina Neumannová, první žena českého sportu, která si vybojovala účast na zimních i letních olympijských hrách a také handicapovaný sportovec Jiří Ježek, který je nejúspěšnějším cyklistou paralympijské historie.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio