Stařeč udělila in memoriam čestné občanství fyzikovi Františku Perničkovi

27. červenec 2014
Zprávy z

Stařeč udělila čestné občanství Františku Perničkovi, který měl podíl na udělení Nobelovy ceny za mír Mezinárodní agentuře pro atomovou energii. Stalo se tak už v roce 2005, nikde se s tím však nechlubil a než o tom komukoli ze Starče stačil říct, tak zemřel. Obyvatelé městečka ho teď alespoň ocenili čestným občanstvím in memoriam.

„Přišel na kávu a popovídal. Nikdy by nás ale nenapadlo, a on sám se nikdy nechlubil, že by měl podíl na udělení Nobelovy ceny Mezinárodní agentuře pro atomovou energii,“ vzpomíná na Perničku kronikářka Miluše Čechová.

Obyvatelé Starče se o jeho zásluhách skutečně dozvěděli až po jeho smrti. A tak se rozhodli, že památku inženýra Perničky alespoň uctí čestným občanstvím in memoriam.

Manželka Ivana říká, že František měl Stařeč moc rád, a i když si na nějakou glorifikaci své osoby nepotrpěl, tak konkrétně čestné občanství by ho podle ní jistě potěšilo:

„Ze začátku se všem poctám bránil, já to samozřejmě věděla, jako jedna z mála. Asi to věděli jeho kamarádi ze studií a žertovali o tom, ale aby to chodilo nějak oficiálně, to si myslím, že nikdy nebyl jeho styl.“

Udělení čestného občanství Františku Perničkovi je velmi významná událost pro celou Stařeč a všechny Stařečáky.

„Je to vhodná příležitost k tomu, aby kdo byl tak nevědomý, jako jsme byli my, přišel k vědomí, že máme ve Starči takovou významnou osobnost, takové jméno, které nám šíří slávu v celém světě,“ dodává kronikářka Miluše Čechová.

Čestné občanství ve Starči udělují už 140 let a za celou dobu ho získalo pouze 9 lidí. Jsou mezi nimi převážně vědci a učitelé. Nechybí ani prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

autor: Michal Malý
Spustit audio