Stačí překonat první dojem. Pak už brouky nebo cvrčky sníme

Hmyz, jídlo

Z jaké živočišné potraviny získáme nejvíce bílkovin? Asi to neuslyšíte příliš rádi, ale je to hmyz. Pojídání hmyzu je běžné ve většině světa – v Africe, Asii i Latinské a jižní Americe na takzvané entomofágii dokonce i závisí lidské životy. Vyspělý svět se na ně dívá prozatím jako na kuriozitu, ale tento pohled se v posledních letech pomalu mění.

Místnost na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě, kde se koná ochutnávka hmyzích specialit, je plná, a zvědaví návštěvníci se střídají. Chodí sem lidé vyloženě za exotickým gurmánským zážitkem, ale i ti, kdo jsou rozhodnutí v žádném případě neochutnat.

Kuchař Milan Václavík se o hmyz na talíři zajímá už deset let a okusil už téměř všechno, co příroda ke konzumaci nabízí. Když připravuje jídlo pro veřejnost, je zvyklý odpovídat i na spoustu dotazů. Nejen z kuchařské oblasti, ale také o chovu hmyzu určenému ke konzumaci a jeho krmení, nebo o legislativě, která je k vaření hmyzu potřeba a v Evropě nebo u nás zatím není dokončena.

Milan Václavík má živý hmyz sebou ve sklenicích a miskách. Než jej hodí na pánev, spaří drobné živočichy rychle vroucí vodou, aby je co nejrychleji usmrtil. Pak už je příprava a ochucení otázkou několika minut. Na malý tácek nabírá zájemcům o ochutnávku z pánve, kterou má rozdělenou na tři části. V každé jeden druh hmyzu, který si předtím uvařil a ochutil zvlášť – česnekem, bylinkami, chilli kořením, červeným vínem a podobně. „Fantazii se meze nekladou,“ směje se.

Jako potravina má hmyz kromě rychlé přípravy i další výhody – především obsahuje spoustu bílkovin. „Jste schopni jej vychovat s minimálními náklady na vodu, energie, čas. Svět hledá alternativní zdroje energie, a tím má být hmyzí moučka, ze které mohou vyrábět proteinové tyčinky, nápoje pro sportovce a další věci. Nejde o to, že by v budoucnosti nebylo a hmyz ano, ale bílkoviny získané z hmyzu jsou alternativou, která může odlehčit naší planetě,“ uzavírá zkušený kuchař.