Správná návštěva by měla poznat, kdy má odejít

29. květen 2015
Dobré odpoledne

Pravidla, jak se chovat na návštěvě, bychom měli dodržovat, i když nás nikdo nepotrestá, pokud je nedodržíme. „Nanejvýš bychom mohli být označeni za nezdvořáky,“ usmívá se Ivana Šteklová z kanceláře hejtmana. Návštěvu je vždy potřeba si vždy dohodnout a ohlásit se předem. Hostitel by nás měl nejprve pozvat, sami se nezveme. Ivana Šteklová dodává: „Je slušnost pozvání přijmout. Z návštěvy se omlouváme jedině, pokud máme vážný důvod, například nemoc.“

„Není problém přijít na návštěvu o několik minut později, naopak se doporučuje přijít asi s desetiminutovým zpožděním, nikoli s hodinovým,“ upřesňuje znalkyně etikety. „Měli bychom dát hostitelce šanci na dopilování příprav.“

Na návštěvu nechodíme s prázdnou

Hostitele je dobré potěšit dárkem, zejména jejich děti. „Pokud sami děti nemají, měli bychom uvážit, zda na takovou návštěvu vezmeme své děti, které tam sedí samy, hovor dospělých je nezajímá a podle toho to také často vypadá. Mnoho rodičů je ani neusměrní, protože se tam sami přišli bavit,“ vysvětluje úskalí návštěvy s dětmi Iva Šteklová. Pro děti bývá taková návštěva větší trest než zůstat s babičkou nebo s někým známým.

Ivana Šteklová

Dárek pro děti ani pro dospělé nemusí být žádná velká věc, je dobré spíše vybrat dárek, který bude osobní. Například si zjistit, co má hostitelka ráda. „Bereme v potaz věk hostitelky, jakou barvu nebo jaké květiny má ráda,“ zní další rada.

Hostitelé návštěvu zahajují, hosté končí

Návštěvu vítá hostitelka, jako žena podává ruku jako první ženě a poté jejímu partnerovi, až potom hosty vítá muž. „Návštěvu nemá hostitel ukončovat ani nápadným ani nenápadným způsobem. Někdy je to sice těžké, když se návštěva rozsedí, děti daly spát, manžel usnul v křesle, a nezná míru a nedokáže odejít včas. To je od návštěvy velmi neslušné,“ upozorňuje s úsměvem Ivana Šteklová.

Přinese-li návštěva víno, neměl by je podle Ivany Šteklové hostitel otevírat jako první. „Nejprve má nabídnout svoje víno, pokud je návštěva delší a všechno naše víno je vypito, pak můžeme nabídnout hostům přinesené víno, ale ptáme se jich, jestli jim to nevadí.“ Rozumná střední cesta by měla být i u pohoštění. „Když nabídneme málo, návštěva už k nám nepřijde, protože jsme k ní byli lakomí. Na druhou stranu by se návštěva neměla vrhnout na jídlo a sníst ho během deseti minut. A hostitelka by neměla chystat přehnané množství jídla, protože i pro ni je to velký stres a mnoho chystání, nemá pak ani čas si návštěvu užít a popovídat si s ní,“ uzavírá Ivana. Proto se řiďme heslem Konverzace je důležitější než konzumace.

Chat s Ivanou Šteklovou

autor: dak
Spustit audio