Španělé jsou hluční a je jich všude plno, ale když jste s nimi, nabije vás to energií

16. červenec 2015

Ve Španělsku jsou věci, které by Iva Maciá ráda viděla i u nás doma. „Španělé si umí užívat den, u nás se lidé neusmívají. Lidé tam jsou otevřenější, ať se děje cokoli, můžete si povídat, potkávat se. Pobyt tam vás nabije energií. Španělé jsou někdy, pravda, hluční, ale je to o tom, jak oslavují, jak zní jejich jazyk. Vlastně bych na nich vůbec nic neměnila,“ vyprávěla v Dobrém dopoledni Češka, která se provdala za Španěla.

„Holka z Pelhřimova se za Španěla provdá tak, že pracuje v neziskové organizaci. Seznámili jsme se v Rumunsku, můj manžel tehdy byl jako dobrovolník v Maďarsku a tak se to nějak přihodilo. Žijeme v Česku a navštěvujeme Španělsko,“ vyprávěla koordinátorka dobrovolníků v pelhřimovské neziskovce Hodina H Iva Maciá.

Latinské maminky mají rády celé hnízdo blízko

Pro Hodinu H v současné době jako dobrovolnice pracuje i dvacetiletá Španělka Alba Bleda. „Život tady je pěkný, ale absolutně rozdílný. Největší rozdíl je počasí a také život ve městech, na ulici. Jak se lidé setkávají, jak žijí. Ve Španělsku většinu života žijeme na ulicích. Tady také chodí rodiny a přátelé ven, ale ne tak moc, ve Španělsku jsou ulice plné. Chodíme do kaváren, v parků, a když to počasí dovolí, tak španělské ulice jsou plné lidí.

Iva Maciá a Alba Bleda

Po páté hodině v Pelhřimově na ulici nepotkáte ani nohu a to je prý pro Albu hodně těžké. I pro Češku Ivu Maciá bylo těžké setkat se se španělskou rodinou svého manžela. „Byla jsem holka z východu, která nemluví zas tak moc španělsky a chce ukrást nejstaršího syna, který už tak jako tak hodně cestuje a nebývá doma. Ty latinské maminky mají rády celé hnízdo blízko. Byla jsem pod drobnohledem,“ vzpomíná na první cesty do Španělska Iva Maciá.

Rodiny se více setkávají, to je opravdu jiné

Bývá zvykem, že španělské děti zůstávají i po ukončení vysoké školy žít dlouho u rodičů. „Žijí u rodičů, ale třeba mají své auto. Rodiny se hodně ve velkém počtu setkávají, tráví čas spolu, bývají hodně v kontaktu, což je opravdu hodně jiné,“ vypráví Iva Maciá a Alba Bleda souhlasně pokyvuje, i když právě ona je výjimkou, která potvrzuje pravidlo.

Měla jsem malou španělskou svatbu se 140 hosty

I když je podle španělských tradic zvykem, že by svatba měla být v bydlišti nevěsty, z praktických důvodů se Iva Maciá vdávala ve Španělsku. „Ve finále to bylo o tom, jestli budeme plánovat cestu a pobyt stovce Španělů u nás, nebo převezeme třicítku Čechů tam. Španělé jsou zvyklí na své jídlo, mají rádi své tradice, bylo by to asi komplikovanější. Myslím, že Češi také více ocení exotické věci,“ vypráví Iva Maciá.

Měla malou španělskou svatbu se 140 hosty. „Obřad začíná až večer, končí kolem třetí, čtvrté hodiny. Je to hodně jiné. Začíná to obřadem, kde svatebčané pokřikují guapa guapo, krásná, krásný. U nás je to posvátné, nikde se nic nepohne. Přípitek je jiný, je hned po obřadu, rozbíjí se skleničky. Nemají myrtu,“ popisuje atmosféru na španělské svatbě Iva Maciá.

Nicméně i ve Španělsku si Iva na svatbě prosadila českou myrtu, rozbíjení talíře, společné jedení svatební polévky. „To si Španělé fotili a koukali, co se děje,“ směje se Iva.

Španěly nejlépe poznáte, když s nimi strávíte den na rodinné oslavě

A kam se vypravit do Španělska, abychom ho opravdu poznali? „Španělsko pestrá země. Musíte navštívit sever, je tam rozdílné počasí ve srovnání s jihem. Tak je to místo, kde se mísí mnoho druhů kultury. Musíte vidět tamní architektury, Madrid, Barcelona. Ostrovy také, ty jsou nádherné. A Španěly nejlépe poznáte, když s nimi strávíte den na nějaké rodinné oslavě,“ vysvětluje Španělka Alba Bleda.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio