Soukromá záchranka ve Žďárských vrších není žádná partyzánština, je to profesionální první pomoc

12. listopad 2015

Jsem blázen, a proto jsem založil Soukromou terénní záchrannou službu. Tohle říká Michal Pecha, bývalý profesionální voják se zkušenostmi ze zahraničních misí. Nápad v hlavě nosil skoro dva roky, letos 1. dubna spustil zkušební provoz. Základna soukromé záchranky je v srdci Žďárských vrchů, v obci Milovy. O tom, jak tahle bezplatná služba funguje, vyprávěl v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

„První výjezd jsme měli hned 2. dubna, ráno v 6:30. Bylo to k autonehodě, přímo u Milovského rybníka. Dodnes je to místo nehody patrné. Byli jsme tam jako první na zavolání sousedů, kteří to měli přímo u baráku. Paní volala záchranku a její muž ve stejnou chvíli telefonoval nám. Naše sídlo je vzdušnou čarou asi 400 metrů od místa té nehody, byli jsme tam za čtyři minuty,“ vzpomíná Michal Pecha.

Můžeme poskytnout laickou první pomoc, ale profesionálně

V týmu soukromé záchranky jsou lidé, kteří mají zdravotnické vzdělání, mnozí z nich studují vyšší odborné zdravotnické školy. „Jsme připraveni, jsme tam, sedíme tam s tím, že budeme zavoláni. Jsme na to oblečeni, abychom ihned mohli vyrazit, máme prostředky, abychom se brzo někam dostali, a samozřejmě máme technický i zdravotnický materiál, abychom mohli cokoli vyřešit. Umíme vykrýt čas, než tam přijede zdravotnická záchranná služba. Můžeme poskytnout laickou první pomoc. My ji ale poskytujeme profesionálně,“ vysvětluje Michla Pecha.

Michal Pecha, záchranář

V létě pod křídla si vzali i péči o Milovský rybník. „My jsme si udělali statistiku a tam se denně objevilo pět set až šest set lidí. Řekli jsme si, že by bylo dobré mít tam stanoviště první pomoci. Bylo to potřebné, rozhodně jsme každý den nevytahovali polomrtvé z vody, ale měli jsme dost pořezaných chodidel od rozbitých půllitrů, otřesů mozků, úžehy, úpaly, rozbitá kolena. Taky jsme ošetřovali cyklistu, kterého do úst bodla vosa,“ popisuje letní zkušební provoz soukromé záchranky její zakladatel Michal Pecha.

Do Žďárských vrchů jezdí stejný počet lidí jako na centrální Šumavu

Hodně podobně funguje horská služba. Do Žďárských vrchů se Michal Pecha přestěhoval asi před dvěma lety a hned věděl, že podobná služba tady chybí. „Do Žďárských vrchů jezdí stejný počet lidí jako na centrální Šumavu. Horolezci, rodiny s dětmi, cyklisté, senioři. Máme tam 53 ubytovacích zařízení, 22 obcí. Je to opravdu frekventovaná oblast a taková služba je tam potřeba.“

Michal Pecha o vzniku soukromé záchranné služby v této oblasti informoval vedení Kraje Vysočina a také Zdravotnickou záchrannou službu Kraje Vysočina. „Já jsem jim chtěl říct, že to není žádná partyzánština. Zkušební provoz v hlavní sezóně byl dost nabitý a díky tomu jsem mohl vypracovat statistiku, se kterou jsem vedení kraje a záchranky seznámil,“ vysvětluje Michal Pecha a dodává: „Rozhodně nechce nikomu brát práci. Jedná se o pomoc v oblasti transportů, vykrytí a také profesionální laické první pomoci.“

Michal Pecha, záchranář
autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.