Sokolové v Martínkově oslavili stovku, stejně jako jejich sokolovna. Centrum všeho dění v obci stále vylepšují

15. březen 2024

Obec Martínkov na Třebíčsku má kolem dvou set padesáti obyvatel. Z toho je třetina členem Sokola, nebo využívá místní sokolovnu jako hlavní prostor k setkávání a kulturnímu i sportovnímu vyžití. Není proto divu, že využívanou budovu postupně opravují a zkrášlují.

Martínkovská sokolovna má nové hřiště na petanque s přístřeškem

Za svou aktivitu byli martínkovští sokolové nominováni v krajské anketě Skutek roku. Budova, stejně jako obec sokolská v Martínkově, už oslavila stovku: „Ta sokolovna se začala stavět v roce 1923 na Josefa, 19. března a dostavěná byla už v srpnu a konala se tady první taneční zábava,“ říká starosta Sokola Martínkov Josef Pléha a dodává, že práce na takové budově nikdy nekončí: „Až jednou my, nebo naši následovníci skončí, tak budou muset z druhé strany zase začít,“ směje se.

Původní budova potřebovala v 80. letech minulého století rozšířit o boční část, nedávno přibyla za jevištěm klubovna a pod ní ze sklepa na dřevo na topení je přebudovaný sklípek. Jeviště bylo od začátku přizpůsobeno tomu, aby se na něm dala hrát divadelní představení, v obci totiž fungoval velice aktivní ochotnický soubor.

Folklórní soubory, sbor i sportovní turnaje

Jeviště sokolovny bylo od začátku přizpůsobeno tomu, aby se na něm dala hrát divadelní představení

Dnes jsou tu místo divadelníků hned tři folklórní soubory: „Malé děti, potom ti střední, a pak soubor dospělých. My jsme v podstatě jediná obec v kraji, která má tyto soubory oficiálně registrované, ostatní soubory jsou buď v městysech, nebo městech. Letos tady budeme mít už 42. krojované hody. Tato tradice vznikla kdysi po návštěvě našich chlapců na jižní Moravě, kde ty hody zažili a vsadili se, že to Martínkov taky zvládne,“ usmívá se Josef Pléha.

Kromě folklórních souborů působí při sokolu pěvecký sbor Jordán. Sokolovna je proto využívaná několikrát za týden, jen členů sokola je přes 70. Chodí sem i členové SDH s malými hasiči a protože sokol je sportovní organizace, pořádají se zde i turnaje ve stolním tenise nebo badmintonu. Za sokolovnou je k dispozici i velká zahrada. „Vloni jsme tady postavili hřiště na pétanque s přístřeškem a vzadu je tenisový kurt, ten ještě na rekonstrukci čeká,“ uzavírá starosta sokola Martínkov.

Sokol v Martínkově oslavil 100 let
Spustit audio