Sokol letí rychlostí přes 330 km v hodině. Hlavou dolů a střemhlav k zemi

7. leden 2016

Být dravcem znamená výborně vidět. Ale jen to, co se pohybuje. Udává se, že jestřáb nebo káně vidí pohyb myši na dva nebo na tři kilometry. Když by se myška mezi hroudami na poli nehýbala, dravec by si jí na mnohem kratší vzdálenost vůbec nevšiml.

Dravci se dělí na dravce vysokého a nízkého letu. A orli, to je samostatná kategorie. Jestřáb nebo krahujec patří do první skupiny a útočí na kořist při zemi. Pták sedí na stromě a čeká např. na holuba. Jakmile letí kolem kořist, vyrazí za ní. „Táhne přímočaře za holubem, a buď ho uloví, nebo mu uletí,“ vypráví Václav Augustin. Jestřábi potom chytnou kořist nohama, propíchnou jí dechové cesty zobákem nebo drápy a tím ji usmrtí.

Letí 330 km/hodině a hlavou dolů. Zabrzdí je až bažant nebo holubice

Dravci vysokého letu naopak krouží ve výšce několika set metrů, možná i kilometru. „U sokolníků máme soutěž a při té jsme naměřili sokola výškoměrem 525 metrů. Divocí ptáci létají ještě mnohem výš. Tam krouží a jak pod sebou uvidí holuba, bažanta nebo volavku, začne pták střemhlav padat, dá křídla k tělu a padá volným pádem. Takhle vytáhli sokolovi vábítko letadlem, pustili mu ho a on střemhlavě padal. Naměřili 330 km za hodinu volným pádem,“ uvádí neuvěřitelná čísla zkušený sokolník Václav Augustin. Ptáci potom narážejí do kořisti svými chvaty. Omráčí kořist a pak ji sní.

Orlí pár: samička až o třetinu těžší než samec

Václav Augustin má doma 23 dravců. Po třiceti letech si pořídil i orla skalního. „Třicet let lítám s jestřábem, takže pro mě byl léta jedničkou jestřáb. Ale máte pravdu, orel je impozantní, budí respekt,“ srovnává dravce sokolník. Samice orla skalního má až 6 kilogramů, samečci mají tak kolem 4 kilo. Není to výjimka, u denních dravců jsou samičky vždycky větší, rozdíl je o třetinu až polovinu váhy. Napadá vás, co tak velký pták uloví? „Šestikilová orlice v přírodě je schopná udolat třeba kamzíka. V našich podmínkách srnčí zvěř, prostě zvíře kolem 15 -20 kil,“ vysvětluje Václav Augustin.

Václav Augustin, sokolník

Je libo kuřátko nebo křepelku?

Mít doma takovou kavalerii dravců vyžaduje taky zázemí na potravu. Václav Augustin krmí svoje ptáky jednodenními kuřátky, sokolníci dál kupují potkany, křepelky, morčata. „Když chcete mít mláďata, musíte dávat kvalitnější potravu – dáváme třeba teplá holoubata.“ Ani 23 dravých ptáků chovateli nestačí a chtěl by časem rozšířit chov ještě o sovy. A pokusit se o přirozenou reprodukci jestřábů.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio