Sobotní Noční linka: Lesy mizí – co s tím?

18. leden 2020

Zprůhledněly lesy i u vás? Všimli jste si holin podél cest? Řešíte vy sami povinnou těžbu? Sehnali jste někoho, kdo vám stromy porazí, nebo musíte s pilou v ruce kácet sami?

Jaké stromy vysadíte místo těch, které ustoupily suchu nebo kůrovci? Je podle vás sucho a kůrovec shoda špatných okolností nebo obranný mechanismus přírody? Jak lesy obnovit? Měl by člověk systematicky vybrat, co kde vysadí, nebo je lepší nechat obnovu na přírodě?

Holiny, suché stromy, vytěžené hromady dřeva. České lesy v posledních letech zprůhledněly. Stromy začaly usychat nedostatkem vody, ve velkém je napadl kůrovec. Nejdřív to bylo téma hlavně pro národní parky, především pro Šumavu, teď už problém řeší každý vlastník lesa.

Povinná těžba, snížení ceny dřeva, otazníky nad tím, jak porosty obnovit. A nejde jen o stromy v lesích. Stříbrné smrky ve městech napadly před pěti lety mšice, v některých obcích tak zmizely tyhle nepůvodní dřeviny úplně.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.