Snažím se, aby cíle jednotlivých závodů byly u hospod, říká organizátor Žďárské ligy mistrů

5. leden 2018

Jiří Šustr před lety jenom chtěl, aby lidi sportovali. Vymyslel proto Žďárskou ligu mistrů, to je seriál dnes už šestnácti sportů, každé tři týdny jeden závod. První ročník závodilo asi šestnáct lidí, toho posledního se zúčastnilo už pět stovek borců. „Chtěli jsme najít nejvšestrannějšího sportovce,“ krčí rameny hlavní organizátor v Dobrém dopoledni.

V roce 2000 proběhl nultý ročník. „O tři roky dřív jsme se s kamarády dohodli, že každý měsíc zkusíme nám dostupný sport. Začalo to kuželkami, pak kulečník, běh na lyžích jsme museli kvůli nedostatku sněhu odložit. V zimě to bylo dobré, ale v létě se to na pár lidech nedalo udržet, tak jsme to museli rozpustit. Tři roky jsem to nosil v hlavě, v roce 2000 jsem to přes media pustil na veřejnost, a to už ze strany Žďáráků a Novoměšťáků zájem byl. Ale začínali jsme skromně,“ směje se Jiří Šustr.

Nízkou účast poznamenala chlapská ješitnost

Nultý závod položil kvalitní základy, ale jak pan Jiří podotýká, nízkou účast poznamenala chlapská ješitnost. „Chtějí se účastnit celého ročníku, aby se umístili. Věděli o nás, ale nezúčastňovali se. Počkali do dalšího, prvního ročníku. To už byla účast velká, ale úplně největší byla v druhém ročníku, to byla účast 125 lidí na jednu disciplínu, od té doby udržuje v průměru přes tu stovku na jeden závod,“ říká Jiří Šustr.

Jednotlivé disciplíny byly vybírány podle ročních období. „V létě běháme, plaveme, jezdíme na kole. Triatlon je vrchol celého našeho Sportovního dvanáctiboje, jak Žďárské lize mistrů taky říkáme,“ vysvětluje Jiří Šustr. „Triatlonem nás inspiroval legendární železný muž Miloš Živný, jenže on to dělal obráceně, on chtěl být sám. My jsme to chtěli pro veřejnost, tenkrát jsme to nemohli tušit, ale z jednotlivých závodů se postupně stává pro účastníky i taková společenská událost.“

Dobrá třetina startujících chvíli posedí

Dost možná tomu nahrává i fakt, že cíle mnoha závodů jsou u nějaké hospůdky. „To se snažím, aby tak bylo. Třeba cyklistický závod měří 60 kilometrů a cíl je ve Vlachovicích pět metrů od hospůdky. Plavecké závody jsou na Medlovském rybníku u Rokytna, tam je hned vedle bufet. Ne všichni, ale dobrá třetina startujících pak chvíli posedí a rozebereme závod,“ usmívá se Jiří Šustr.

Obří slalom, bowling, běh na lyžích, short track, kuželky, cross, atletický trojboj, rychlobruslení, cyklistická časovka i etapový závod, plavání kilometr a půl i sprint, olympijský triatlon, střelba ze vzduchovky a také koulařský sedmiboj. „To je jediná silová disciplína. Ta je pro siláky, aby měli taky něco svého. Je to sedm stylů hodu koulí. Pravou, levou, obouruč přes hlavu, za hlavu, pod nohama. Tomu poslednímu říkáme wc styl. To se ani moc nedá popsat. Čupnete si, dáte ruce s koulí za záda a pod nohama ji hodíte dopředu. A to moc daleko nelétá, rekord je asi tři metry,“ popisuje jednu z disciplín Žďárské ligy mistrů Jiří Šustr.

Lidi ví, o co se jedná, vědí, kam mají přijít, kudy se poběží

Jiří Šustr je jediným organizátorem, který má ale kolem sebe velký tým dobrovolníků. „To není velká práce, když jsme někde uvnitř, tak jenom zamluvit bazén, stadion, jinak jsme v lese, na rybníce. Lidi ví, o co se jedná, vědí, kam mají přijít, kudy se poběží. Nejhorší jsou asi ty cyklistické závody, protože u nich potřeba opravdu hodně povolení,“ přiznává Jiří Šustr. Letošní sezonu zahájí bowlingové klání. První letošní závod se koná 21. ledna v Novém Městě na Moravě v Penzionu Vrchovina.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio