Směsný odpad z Vysočiny se bude odvážet do spaloven

18. září 2017

Recyklace odpadu má většinou ekologické důvody, ale také ekonomické. I v odpadech je mnoho materiálů, které se mohou využít v další výrobě. Například u malých domácích spotřebičů, mobilních telefonů nebo počítačů je možné získat zlato, stříbro, měď a další vzácné kovy. O recyklaci odpadů jsme mluvili s Evou Navrátilovou z Krajského úřadu Kraje Vysočina, z Odboru životního prostředí a zemědělství.

„Obyvatelé kraje Vysočina jsou na druhém místě mezi kraji, co se třídění odpadu týká,“ říká host. Nejvíce se u nás třídí základní využitelné části komunálního odpadu, jako jsou papír, plasty, nápojové kartony, kovy nebo biologicky rozložitelný odpad.

Moc neumíme třídit biologický odpad

„Problémem je směsný odpad. To jsou věci, které končí ve stříbrné nebo černé popelnici. Jsou tady rezervy například v biologicky rozložitelném odpadu. Ten obsahuje jednu až dvě třetiny směsného komunálního odpadu,“ říká Eva Navrátilová. Jsou to například slupky od banánů, brambor, kůra z melounů a podobně.

Ke sběru drobného elektra postačí kontejner

O zpětný odběr elektroodpadu se musí postarat výrobci a dovozci elektroniky. „Ale k této povinnosti si zřizují kolektivní systémy. Do obcí nebo škol dodávají nádoby a vybraný elektroodpad odváží,“ vysvětluje host. Do červených kontejnerů určených pro elektroodpad patří veškeré drobné elektrospotřebiče. Většinou se do nich vejdou předměty o rozměru 20 x 30 cm. Rozměrnější spotřebiče jako jsou pračky, ledničky, televize a podobně, je nutné dopravit do sběrného dvora.

Vytříděný odpad se zpracovává i na Vysočině

V Jihlavě je společnost, která zpracovává vysloužilé elektro i z jiných krajů. Část spotřebičů tvoří plasty, část kovy, vzácné kovy. Právě kovy často slouží opět k výrobě nových kovových součástek. Dále se na Vysočině zpracovává papír nebo sklo. Problémem je v našem kraji směsný odpad. Proto je v plánu výstavba devíti překládacích míst, kde se bude směsný odpad zhutňovat a odvážet do spaloven k energetickému využití.

Spustit audio