Slunohraní 2017 v Novém Městě na Moravě. Prostor plný zážitků a nových přátelství

3. červenec 2017

V prostorách Horácké galerie v Novém Městě na Moravě začíná 8. ročník Slunohraní. Letní hudební tábor, který přináší hudební kurzy i sérii tří koncertů. Malý festival, na kterém se každoročně scházejí amatérští hudebníci i profesionálové hrající na smyčcové nástroje.

Už od pondělí se scházejí na akci přihlášení hudebníci amatéři, letos jich je třicet, a trénují pod vedením Janáčkova kvarteta, které tvoří lektorský tým už od samého začátku. Jejich světová úroveň a způsob vedení lekcí vyvolávají velký zájem mezi hudebníky všech věkových kategorií a mnoho z nich se do Nového Města na Moravě opakovaně vrací. „Mají zde možnost hrát v kvartetech, v orchestru a nechybí ani individuální konzultace,“ říká organizátorka Vlasta Piskačová.

Letošní program je tvořený ze tří velkých písmen B - Bluegrass, Baroko a Basa.

Čtěte také

Ve středu 5. 7. do Nového Města na Moravě zavítá jedna z nejznámějších bluegrassovýh kapel z Prahy Monogram, která už 25 let vystupuje na podiích nejen u nás, ale i v zahraničí. „Bluegrassové housle představí už v odpoledních hodinách účastníkům kurzů houslista Pepa Malina, který vystupuje také s kapelou Druhá Tráva nebo Malina Brothers,“ dodává pořadatelka. Návštěvníky tak čeká nejen hezký zážitek, jak to amatérům a profíkům skvěle ladí, ale také si u toho mohou vychutnat kávu nebo dobré víno.

Čtvrtek 6. 7. bude ve znamení Barokního dýchánku

Kde se po třech letech se opět objeví flétnistka Michaela Koudelková, která ukončila svá studia hudby na vysoké škole v polském Krakowě a na Slunohraní přizvala i své spolužáky, hráče z Polska. K vidění budou barokní nástroje. Diváci uslyší hudbu, která bude z části improvizovaná a k tomu nebude chybět ani průvodní slovo.

V pátek se ke slovu dostane Basa

Tak se nazývá slavnostní závěrečný koncert, kde zahraje samotné Janáčkovo kvarteto, ke kterému se letos připojí i violoncellista Michal Hreňo. Posluchači se mohou těšit na Smyčcový kvintet Franze Schuberta. Zahraje i kontrabasista Marek Švestka. V samém závěru pak účastníky čeká pouštění lampionů štěstí u městské kašny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.