Slepované cukroví do Vánoc ještě stihnete!

16. prosinec 2014
Dobré odpoledne

Největší audioportál na českém internetu

Jana Kosztolányiová s moderátorkou Dášou Kubíkovou | Foto: Milan Kopecký, Český rozhlas

Vánoční perníčky je dobré upéci hodně dopředu. Cukrářka Jana Kosztolányiová peče měsíc a půl před Vánoci, jedině tak se správně rozleží

Kdo peče větší množství druhů cukroví, dvacet a výše, už by neměl v této době se všemi těmito druhy začínat, myslí si pekařka Jana Kosztolányiová. Sama peče 25 druhů cukroví a začíná přibližně měsíc před Vánocemi. „Začnu lineckým a napeču si postupně všechny suché druhy.“ Na uskladnění potřebuje cukroví chlad a vlhko, aby se pěkně rozleželo. „Mám starý dům, kde jedna místnost slouží výhradně pro chlazení cukroví, ale ani na balkóně nebo ve spížce mu nebude zle,“ radí Jana. „Nesmějí být ale velké mrazy. Současné počasí je ideální.“

Krém si připravte asi týden před Vánoci. Aby vydržel, doporučuje Jana Kosztolányiová přidat do něj trošku rumu, bude lépe konzervovaný. „Končím kuličkami, když mi něco zbude, do těch kuliček se dá dát všechno možné a kuličky jsou u nás vždycky na závěr veškerého pečení.“

Zkuste domácí suroviny

Každému cukroví prospěje přidání domácích vajec – sehnat se dají ve farmářských prodejnách po celém kraji, stačí si je pro pečení vánočního cukroví pořídit. Totéž platí pro mouku přímo z mlýna, která je naprosto čerstvá, a tak cukroví výrazně vylepší. „V mlýnech, které nabízejí mouku i pro soukromníky, vám prodají klidně i jedno kilo mouky,“ směje se Jana Kosztolányiová, která nakupuje ve Střížově.

„Perníčky nechávám uležet až měsíc a půl,“ radí pekařka. U lineckého těsta se můžete držet poměrů tři díly mouky, dva díly tuku a jeden díl cukru, který nám poslala jedna z posluchaček. „Někdo přidává žloutek, ale já mám recept od babičky, kde není žádné vajíčko, zato je tam troška citronové šťávy i kůry.“ Na slepování cukroví používá Jana Kosztolányiová vlastní rybízovou marmeládu, která jde s lineckým dobře dohromady.

Vánoční cukroví, ilustrační foto

Úplně na závěr před Štědrým dnem se na cukroví dodělávají polevy. „Používám čokoládu na vaření, kterou kombinuji čokoládou s 52 % kakaa, někdy používám i kaštany. Rozpouštím je ve vodní lázni spolu s trochou stoprocentního tuku,“ prozrazuje ingredience pro své cukroví Jana Kosztolányiová.

autor: dak