Skupina Sádlo v pohybu roztančila v Domově pro seniory v Pelhřimově i vozíčkáře

16. prosinec 2019

Český rozhlas Vysočina přivezl v rámci projektu Ježíškova vnoučata do Domova pro seniory v Pelhřimově vánoční koncert skupiny Sádlo v pohybu.

Jídelna pelhřimovského domova pro seniory se odpoledne o stříbrné neděli proměnila v koncertní sál. Kuchařky napekly perník a vánočky, navařily voňavý vánoční čaj, a místnost se brzy zaplnila dědečky a babičkami.

Všichni se těšili na písničky, a s námi také zavzpomínali, jak slavili Vánoce v mládí. „Já chodila do kravína. Svátky byly pracovní. Táta mi přišel pomoct do kravína, abychom šli dřív domů,“ vzpomíná s úsměvem milá babička. Kaprů prý doma o Vánocích snědli několik. „Když mi bylo devět let, tak mi umřel devatenáctýho prosince bratr. Máma proplakala každý Vánoce na hřbitově,“ vzpomíná pan Kudrna. Dodneška prý má svátky smutnou událostí poznamenané. Přesto si přišel zazpívat, a sedl si ke stolu hned u muziky.

Klienti domova pro seniory si sami pečou cukroví. Na Štědrý den mají slavnostní tabuli

Na koncert za svými svěřenci v neděli přišla i ředitelka domova Petra Kratochvílová. Prozradila, že si sami pečou cukroví, na každém patře mají stromeček, a v jídelně každý rok staví velký betlém. Většina klientů je z Pelhřimova, tak na svátky odchází k rodinám. A ti, kteří zůstávají, mají o program postaráno. „Přijde vždycky nějaké naše dítě, a zahraje nám tady na trubku, na klávesy. Máme slavnostní tabuli na Štědrý den, a často se účastní i rodinní příslušníci,“ říká.

Ježíškova vnoučata posílají babičkám a dědečkům předplatné časopisů i fotografie svých dětí

Ježíškova vnoučata znají klienti pelhřimovského domova už od začátku fungování projektu. Zaměstnanci domova většinou vybírají seniory, kteří nikoho nemají, nebo nejsou s rodinou v kontaktu. „Jedna paní dává naší klientce dárky k Vánocům i k narozeninám. Nikdy se neviděly, ale posílá jí vždycky fotku, jak jí rostou děti,“ říká ředitelka Petra Kratochvílová.

Spustit audio