Škoda Kodiaq – SUV s největším zavazadlovým prostorem

3. září 2016
Motorsvět

Tento týden bylo v Berlíně představeno novinářům a hostům dlouho očekávané SUV od škodovky – model s označením Kodiaq. V Česku se objeví 18. října na oficiálním představení v pražském Karlíně a veřejnost bude mít šanci ho vidět na výstavě Designblok na konci října v Praze. Pojďme si ho tedy pomocí slov a čísel představit.

Kodiaq se jmenuje podle ostrova na Aljašce a má na délku 4,7 metru, to je o půl metru více, než měří aktuální Yeti. Jde o velmi prostorné SUV, které by mělo konkurovat třeba modelu Hyundai Santa Fé. Poprvé v historii škodovek může být Kodiaq za příplatek vybaven i třetí řadou sedadel. Kufr o základním objemu 720 litrů má být největší ve své třídě. A v obsazení sedmi lidmi se do kufru vejde 270 litrů nákladu (pro srovnání: aktuální krátká Fabia naloží 330 litrů). Má být i skvěle technicky vybaven. Řidič vše bude sledovat a ovládat na velkém osmi a půl palcovém displeji.

Kodiaq se bude vyrábět v Kvasinách na Rychnovsku, sériová produkce tam odstartuje 10. října. Oficiální ceny oznámí automobilka na konci září na pařížském autosalonu. První odhady cen mluví o částkách začínajících na úrovni Superbu combi, tedy přibližně od 650 tisíc korun.

V roce 2017 se automobilka chystá prodat na českém trhu až 4 tisíce vozů Škoda Kodiaq.

Rady pro těhotné za volantem

Řízení auta se žena nemusí vzdát ani v době těhotenství. Některé nastávající maminky se ale bojí, že dítěti mohou za volantem nějak ublížit nebo ho ohrozit. Jaké jsou tedy zásady bezpečné jízdy?

I těhotné ženy by měly bezpečnostní pásy používat. Podle odborníků představuje pás při správném vedení jen minimální riziko pro plod. Spodní část má procházet pod břichem a horní část nad břichem mezi prsy.

Špatně vedené pásy nebo jízda bez jejich použití představuje pro těhotné větší nebezpečí. Tam je riziko akutních následků, třeba krvácivých stavů a také následných, například předčasného odloučení placenty.

Ani airbagu se nastávající maminky nemusejí obávat. Slouží k tomu, aby zabránil střetu hrudníku a hlavy s volantem nebo palubní deskou. Břicho tedy neohrožuje.

Těhotným se doporučuje řídit v pohodlném oblečení a botách. Měly by mít s sebou dostatek tekutin a dodržovat pravidelné přestávky. Do kolikátého týdne může těhotná za volant, žádná vyhláška neurčuje, záleží na uvážení nastávající maminky.

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio